Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Periaj dentar cu ajutorul microroboţilor

de Dr. Diana Andronache - sept. 2 2022
Periaj dentar cu ajutorul microroboţilor

În viitor, periajul dinților ar putea fi automatizat prin utilizarea unor microroboţi, care vor peria dinţii în mod personalizat, arată noi cercetări de la Universitatea din Pennsylvania.

brush-g08c385cfb_1280
Foto: Pixabay

Oamenii de știinţă au folosit câmpuri magnetice pentru a asambla nanoparticule în structuri robotice minuscule, asemănătoare unei perii, cu ajutorul cărora vor fi îndepărtate cu precizie biofilmele și alte substanţe lipicioase de pe suprafaţa dinţilor. Biofilmele sunt compuse din celule microbiene prinse într-o matrice extracelulară care se atașează ferm pe o varietate de suprafeţe.

Nanoparticulele din oxid de fier din componenţa dispozitivului pot activa peroxidul de hidrogen, pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor și la degradarea biofilmelor. Echipa de cercetători înglobează această tehnologie într-un prototip prietenos, atractiv pentru consumatori, pe care speră să îl definitiveze în termen de un an.

Însă probabil că vor fi necesari câţiva ani de testare înainte ca roboţii să fie pregătiţi pentru utilizare comercială. Potrivit cercetătorilor, această tehnologie, odată dezvoltată, ar putea veni în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, vârstnice sau care nu au capacitatea manuală de a avea grijă de sănătatea orală.

Citiți și: Mandibulă din titan

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe