Newsflash
OPINII

De ce înlocuim obturaţiile dentare?

de Dr. Rareș Jugănaru - aug. 25 2023
De ce înlocuim obturaţiile dentare?

Care sunt semnele de alarmă în cazul unei recidive de carie? De ce am înlocui o obturaţie care în aparenţă este OK?

Am ales acest subiect deoarece am observat o tendinţă în rândul pacienţilor de „a nu repara ceea ce este stricat”. Zicala este o sabie cu două tăișuri și explic și de ce. Pe de o parte, este adevărată, deoarece tratamentele stomatologice efectuate corect nu au nevoie de mentenanţă. Pe de altă parte, trebuie să ne gândim și la cel mai important factor: timpul și amprenta pe care el o are asupra cavitaţii bucale. Indiferent de corectitudinea tratamentului, odată cu trecerea timpului, organismul se deteriorează. Smalţul își pierde din rezistenţă, dentina suferă procese de degenerescenţă, iar pulpa dentară se  micșorează.

Diferenţa colosală dintre exterior și interior, dintre ce se vede și ce se află „dedesubt”, am înţeles-o în practica de Protetică dentară. Am observat proteze excelente din punct de vedere estetic, unde nu ai fi bănuit nici măcar o secundă că există puncte patologice. Dar după ce am îndepărtat lucrarea, rezultatele au fost surprinzătoare. Dinţii stâlpi sufereau procese de destrucţie coronară avansată, mobilitate dentară, tratamentele endodontice nu mai erau eficiente ș.a.m.d. Concluzia? Regula de aur din medicină spune că este mai bine să previi decât să tratezi. Din acest considerent, le recomand pacienţilor mei să viziteze cabinetul de stomatologie pentru un control de rutină.

Patologiile asociate obturaţiilor de durată

Cavitatea bucală este supusă continuu unui flux de bacterii și de microorganisme. Conștientizarea acestui fapt duce la schimbarea percepţiei asupra luptei împotriva germenilor. Caria secundară sau recidiva de carie reprezintă consecinţele de durată în cazul în care pacientul refuză sau uită pur și simplu de vizita la medicul stomatolog. 

În momentul în care sub materialul de obturaţie se infiltrează bacterii, complexul pulpo-dentinar este pus în pericol. Deși pacientul nu acuză simptomatologie specifică (durere, jenă la masticaţie, modificări de culoare), această invazie bacteriană are loc. După cum am afirmat într-un articol precedent, nu îţi poţi da seama de ce vei găsi sub acea obturaţie.

Pe înţelesul tuturor

Cum prevenim apariţia complicaţiilor în cazul obturaţiilor dentare? Răspunsul este simplu și pe înţelesul tuturor: prin controale stomatologice riguroase, prin radiografii efectuate periodic și prin monitorizarea atentă a tiparului de masticaţie. Când este timpul să ne prezentăm în cabinetul stomatologic? Oricând! Pot „salva dintele” în cazul în care am obturaţii efectuate cu mult timp în urmă și aș vrea să le schimb? Cu siguranţă. 

Procedeul în sine este unul care nu necesită foarte mult timp, dar cere răbdare și o atenţie sporită la detalii. Automat, în cazul în care vechile obturaţii sunt îndepărtate și cavitatea este curăţată, șansele de a „salva dintele” cresc exponenţial. Eu obișnuiesc să aplic și hidroxid de calciu, pentru a mă asigura că avem pe viitor o remineralizare în structura smalţului. Ar fi păcat ca pacienţii să treacă prin tratamente costisitoare și laborioase, când tot ce trebuie să facă este, în esenţă, mult, mult mai ușor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe