Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Identificarea zonelor de displazie focală corticală

de Dr. Diana Andronache - aug. 19 2022
Identificarea zonelor de displazie focală corticală

A fost dezvoltat un algoritm de inteligenţă artificială (IA) capabil să identifice anomalii subtile ale structurii creierului, responsabile pentru apariţia crizelor epileptice.

artificial-intelligence-g37244c78d_1280Proiectul MELD (Multicentre Epilepsy Lesion Detection) a folosit peste 1.000 de scanări de rezonanţă magnetică, de la pacienţi din 22 de centre de epilepsie, pentru a dezvolta acest algoritm. Astfel, cercetătorii au putut oferi rapoarte despre localizarea anomaliilor în cazurile de displazie corticală focală rezistentă la medicamente, o cauză principală de epilepsie.

Displaziile corticale focale (FCD) reprezintă zone ale creierului care s-au dezvoltat anormal și care provoacă adesea epilepsie rezistentă la tratament. Aceasta este adesea tratată prin intervenţie chirurgicală, însă identificarea zonelor prin metode imagistice reprezintă o continuă provocare pentru medici, deoarece evaluările prin rezonanţă magnetică (IRM) pot avea rezultat aparent normal. În rândul copiilor care au fost supuși unei intervenţii chirurgicale pentru a controla epilepsia, displazia corticală focală a fost cea mai frecventă cauză, iar la adulţi – a treia cea mai frecventă cauză.

Rezultatele recent publicate în revista Brain au arătat că în general algoritmul a fost capabil să detecteze zonele de displazie corticală focală în 67% dintre cazurile din cohortă. Acest instrument de clasificare MELD FCD poate fi folosit pentru orice pacient cu suspiciune de FCD cu vârsta de peste 3 ani și care a fost supus unei investigaţii IRM.

Citiți și: Tratamentul litiazei renale asimptomatice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe