Acasă » LIFESTYLE » Hi-tech & Gadgets
Identificarea zonelor de displazie focală corticală

A fost dezvoltat un algoritm de inteligenţă artificială (IA) capabil să identifice anomalii subtile ale structurii creierului, responsabile pentru apariţia crizelor epileptice.
Proiectul MELD (Multicentre Epilepsy Lesion Detection) a folosit peste 1.000 de scanări de rezonanţă magnetică, de la pacienţi din 22 de centre de epilepsie, pentru a dezvolta acest algoritm. Astfel, cercetătorii au putut oferi rapoarte despre localizarea anomaliilor în cazurile de displazie corticală focală rezistentă la medicamente, o cauză principală de epilepsie.
Displaziile corticale focale (FCD) reprezintă zone ale creierului care s-au dezvoltat anormal și care provoacă adesea epilepsie rezistentă la tratament. Aceasta este adesea tratată prin intervenţie chirurgicală, însă identificarea zonelor prin metode imagistice reprezintă o continuă provocare pentru medici, deoarece evaluările prin rezonanţă magnetică (IRM) pot avea rezultat aparent normal. În rândul copiilor care au fost supuși unei intervenţii chirurgicale pentru a controla epilepsia, displazia corticală focală a fost cea mai frecventă cauză, iar la adulţi – a treia cea mai frecventă cauză.
Rezultatele recent publicate în revista Brain au arătat că în general algoritmul a fost capabil să detecteze zonele de displazie corticală focală în 67% dintre cazurile din cohortă. Acest instrument de clasificare MELD FCD poate fi folosit pentru orice pacient cu suspiciune de FCD cu vârsta de peste 3 ani și care a fost supus unei investigaţii IRM.
Citiți și: Tratamentul litiazei renale asimptomatice