Newsflash
Internaționale

Tratamentul litiazei renale asimptomatice

de Dr. Diana Andronache - aug. 19 2022
Tratamentul litiazei renale asimptomatice

La pacienţii supuși unui tratament endoscopic pentru o piatră ureterală sau renală simptomatică, îndepărtarea calculilor sub 6 mm a dus la o incidenţă mai mică a evenimentelor cauzate de acestea la cinci ani de la intervenţie.

poza 16Examenele imagistice efectuate în rândul pacienţilor cu litiază renală sau ureterală simptomatică descoperă adesea și alte formaţiuni, de dimensiuni mai mici. Ghidurile publicate în Statele Unite ale Americii sugerează că litiaza renală asimptomatică poate fi monitorizată în mod activ, lăsând decizia de intervenţie privind eliminarea lor la indicaţia medicului și preferinţa pacientului.

Totuși, dovezile din studii susţin fie un management bazat pe monitorizare, fie îndepărtarea calculilor renali asimptomatici. De aceea, dezbaterea privind îndepărtarea calculilor asimptomatici s-a extins în multiple editoriale publicate de experţi în domeniu. Un studiu recent publicat și-a propus să aducă dovezi pentru o mai bună îndrumare în gestionarea calculilor renali mici (<6 mm), asimptomatici.

Dovezi pro intervenţie

În cadrul unui studiu multicentric, randomizat, controlat, pacienţii supuși unui tratament endoscopic pentru un calcul primar localizat la nivel ureteral sau renal au fost repartizaţi în două grupuri: grupul de tratament pentru îndepărtarea calculilor renali mici, asimptomatici, și grupul de control, în care acești calculi secundari nu au fost îndepărtaţi.

Obiectivul studiului a fost rata de recidivă în decurs de cinci ani de la intervenţie, măsurată prin vizite în cadrul departamentului de urgenţă, intervenţia chirurgicală sau creșterea de calculi secundari. După o perioadă medie de urmărire de 4,2 ani, grupul de tratament a avut un timp cu 75% mai lung până la recidivă, comparativ cu grupul control.

De asemenea, riscul de recidivă a fost cu 82% mai mic în grupul de tratament, faţă de grupul control, 16% dintre pacienţii din grupul de tratament având o recidivă în acest interval de timp, comparativ cu 63% din grupul control. Recăderea a fost documentată la 11% dintre pacienţii din grupul de tratament și la 43% dintre pacienţii din grupul control. Tratamentul pentru calculii secundari a adăugat în medie 25,6 minute timpului operator.

Citiți și: Identificarea zonelor de displazie focală corticală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe