Newsflash
Știri

Hemofilia în România: calitatea tratamentului, la nivel european

de Cristina GHIOCA - apr. 15 2022
Hemofilia în România: calitatea tratamentului, la nivel european

Chiar dacă în România sunt încă probleme privind cantitatea tratamentului necesar în hemofilie, calitatea acestuia a crescut în 2022, a arătat Nicolae Oniga, președintele ANHR.

România continuă să se afle pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cantitatea tratamentului pentru hemofilie, consumul de FVII fiind de 3,7 UI/capita/an, faţă de 4 UI, cât este recomandarea minimă a Consiliului European.

Cu toate acestea, în 2022, opţiunile terapeutice au ajuns la nivelul statelor europene. Terapia este pe cât posibil individualizată pentru fiecare pacient, a explicat, pentru Viaţa Medicală, Nicolae Oniga, președintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România (ANHR), în contextul Zilei Mondiale a Hemofiliei: „În prezent, avem factor recombinant, factor cu timp de înjumătăţire plasmatic prelungit și agenţi de bypass. Iar de curând avem disponibile medicamente bazate pe anticorpi monoclonali”.

Bugetul alocat programului de hemofilie este și el suficient, de aceea există toate premisele ca anul acesta să se ajungă la consumul minim recomandat, a adăugat președintele ANHR. O altă veste bună este legată de Registrul naţional al pacienţilor cu hemofilie și alte coagulopatii, care a început să prindă viaţă prin efortul unui colectiv de medici din Cluj-Napoca.

Ţinte și dezbateri

Ziua Mondială a Hemofiliei este marcată, anual, la 17 aprilie. Tema propusă anul acesta de Federaţia Mondială de Hemofilie este „Acces pentru toţi: Parteneriate. Politici. Progres”. În acest sens, Nicolae Oniga a subliniat că asociaţia pe care o conduce va continua să întărească parteneriatul cu factorii decizionali și cu comunitatea medicală și știinţifică. De asemenea, va sprijini și pe mai departe dezvoltarea unor politici de sănătate bazate pe dovezi, ţintite spre îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate și centrarea acestora în jurul pacienţilor.

România a marcat Ziua Mondială a Hemofiliei prin mai multe evenimente. În 12 aprilie a avut loc conferinţa „Parteneriat pentru Hemofilie”, organizată de Societatea Română de Hematologie şi de Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România. O zi mai târziu, în mediul online, a avut loc o dezbatere a Asociaţiei Române de Hemofilie, iar la 16 aprilie urmează să aibă loc evenimentul „Zi de comunitate în spaţiu deschis”, organizat de ANHR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe