Newsflash
Apariții editoriale

Esenţial pentru managerii unităţilor sanitare

de Conf. dr. Ghenadie Damașcan - iun. 14 2024
 Esenţial pentru managerii unităţilor sanitare

Editura T-Par din Chișinău a publicat volumul Valori, etică și drepturi în managementul instituţiilor medicale, de conf. dr. Rodica Gramma (specialitatea Medicină socială și Management).

Lucrarea a fost elaborată și publicată în cadrul proiectului de cercetare de postdoctorat „Managementul eticii în instituţiile medicale pentru respectarea drepturilor omului în prestarea serviciilor de sănătate”. Proiectul a fost finanţat de Agenţia Naţională pentru Cercetare și Dezvoltare a Republicii Moldova și a fost realizat în perioada 2022–2023.

Cartea este destinată managerilor instituţiilor medicale, ea oferind un suport teoretic esenţial pentru organizarea procesului decizional și a contextului valoric necesar instituţiilor. Pe lângă partea teoretică comprehensivă și datele unor studii internaţionale, autoarea prezintă și rezultatele unui studiu propriu. Acesta a fost realizat pe un eșantion de 1.070 de angajaţi din peste 120 de instituţii spitalicești și de asistenţă primară din Republica Moldova.

Conţinutul cărţii este structurat în cinci capitole. Primul prezintă o analiză amplă a izvoarelor istorice de dezvoltare a eticii și moralei. În Capitolul II este abordată esenţa procesului de luare a deciziilor. În urma unei analize minuţioase a surselor bibliografice din domeniul eticii organizaţionale, autoarea a elaborat un algoritm de luare a deciziei etice – un punct forte al lucrării. Capitolul III analizează etapele de dezvoltare morală a unei instituţii, fiind clar evidenţiat rolul șefilor instituţiilor în procesul de management al moralităţii în instituţiile pe care le gestionează.

Politici și proceduri instituţionale

În următorul capitol, autoarea vorbește despre necesitatea elaborării unor politici și proceduri instituţionale pentru promovarea unui climat care să favorizeze respectarea drepturilor pacientului și, respectiv, realizarea corectă a obligaţiilor angajaţilor. Ultimul capitol introduce și explică noţiunea de „management al eticii instituţiilor medicale”, ca ramură nouă a managementului general. Este elucidat și conceptul de audit etic, un domeniu nou, necesar în evaluarea riscurilor etice în instituţie și în elaborarea măsurilor pentru contracararea acestora.

Partea inovativă a acestei lucrări constă și în prezentarea unei grile de audit etic, creată de autoare, pe care aceasta o propune ca model pentru managerii interesaţi să iniţieze un astfel de proces în instituţiile pe care le conduc. Grila este recomandată și ca sursă în elaborarea criteriilor pentru acreditarea instituţiilor medicale din ţară.

În concluzie, lucrarea poate fi considerată un material comprehensiv foarte valoros pentru organizarea procesului de administrare a instituţiilor medicale și întrunește toate cerinţele pentru o monografie. Ea poate fi lecturată și de conducătorii de rang mai înalt, din cadrul autorităţilor centrale. Noţiunile menţionate în carte ar putea fi puse și la baza politicilor și strategiilor de la nivel instituţional, dar și din sistemul de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe