Newsflash
Dosar

Ganglionul santinelă în cancerul de sân – concept de actualitate în practica medicală

Ganglionul santinelă  în cancerul de sân – concept de actualitate în practica medicală

Mai multe întrebări privind tehnica ganglionului santinelă întâlnite în practica clinică primesc răspunsuri de la medicul chirurg.

De exemplu, dacă la biopsie acest ganglion este negativ în cancerul de sân – deci, nu conţine celule tumorale –, limfadenectomia axilară nu este necesară.

imagine

Care este semnificaţia conceptului de ganglion santinelă în cancerul de sân?

Ganglionul santinelă este practic primul ganglion (sau primii ganglioni) în care se pot localiza celulele tumorale eferente zonei tumorii de sân. Intervenţia chirurgicală presupune o incizie minimă, cu vindecare rapidă și însoţită, de cele mai multe ori, de o evoluţie fără complicaţii.

În cancerul de sân, ganglionul santinelă este localizat cel mai frecvent la nivel axilar, uni- sau bilateral, însă există și cazuri particulare de drenaj supra- și subclavicular sau mamar intern.

Când este utilă această tehnică?

Tehnica ganglionului santinelă este utilizată la pacientele care au tumori de sân relativ mici, în situaţia în care ganglionii din axilă nu sunt palpabili și nici nu au caractere suspecte la investigaţiile imagistice.

Se acceptă din ce în ce mai mult în ultima perioadă folosirea acestei metode și la pacientele care au trecut prin tratamentul chimioterapic înainte de intervenţia chirurgicală, extinzându-se astfel indicaţia terapeutică.

Care sunt beneficiile tehnicii ganglionului santinelă?

În primul rând, se evită o limfadenectomie extensivă, care înseamnă spitalizare prelungită, risc de infecţii și de complicaţii, inclusiv de „braţ gros”. În al doilea rând, recuperarea este rapidă, reinserţia socio-profesională – de asemenea, iar după operaţia de ganglion santinelă pacienta se poate externa chiar și în aceeași zi.

Apariţia „braţului gros” poate fi o complicaţie a tehnicii ganglionului santinelă?

Prin utilizarea acestei tehnici, circulaţia limfatică nu este afectată, numărul de ganglioni care se scot este limitat (1-3), iar riscul de a dezvolta „braţ gros” este minim. În limfadenectomiile axilare, a căror indicaţie este din ce în ce mai limitată, poate apărea această complicaţie, care ridică numeroase probleme atât de tratament, cât și funcţionale și estetice.

Cam cât durează o astfel de operaţie și care sunt riscurile la care se expun pacientele?

Intervenţia în sine are o durată mică (30-45 minute), însă această metodă nu se folosește niciodată singură. Se asociază și cu excizia tumorii de sân, ambele etape făcând parte din aceeași operaţie.

Riscurile nu sunt mai mari faţă de cele care se asociază unei intervenţii chirurgicale cu caracter mediu și depind foarte mult de ce alte antecedente medicale are pacienta. În unele cazuri poate apărea postoperator un serom, care se drenează foarte ușor și fără durere, prin puncţie sub ghidaj ecografic.

Cum reușiţi să găsiţi exact ganglionul santinelă în timpul operaţiei?

Pentru a avea siguranţa de a exciza exact ganglionul santinelă se folosește o tehnică dublă. Pe de-o parte, se injectează în zona tumorii un colorant albastru sau verde de indocianină, iar pe de altă parte, un izotop special. Acurateţea tehnicii este astfel mult mai mare.

Conceptul de ganglion santinelă poate însemna, în funcţie de fiecare caz în parte, excizia a 1-3 ganglioni aparţinând unui bazin limfatic, care se trimit la biopsie. În cazul în care regăsim ganglioni santinelă pozitivi, atunci se continuă operaţia cu limfadenectomia axilară, în schimb, ganglionii negativi marchează finalul operaţiei.

Tehnica ganglionului santinelă se poate folosi și pentru alte afecţiuni?

Sigur că da, noi utilizăm frecvent această tehnică și în cazul pacienţilor cu melanom cutanat, la care tehnica ganglionului santinelă poate fi mai dificilă, prin prisma faptului că pot exista bazine limfatice de drenaj multiple. Pacienţii cu melanom beneficiază în acest mod de un diagnostic complet și de un plan de tratament realizat la standardele medicale internaţionale actuale.

Ce presupune recuperarea după o astfel de operaţie?

Recuperarea este rapidă, fără restricţii care să afecteze viaţa pacientei, care se poate reîntoarce rapid la activitatea normală (două-trei zile) și care poate să-și continue etapele de tratament în ritmul programat.

Tehnica ganglionului santinelă este doar o verigă în lanţul de tratament al acestor paciente. O echipă de medici specializată în tratamentul cancerului de sân, care să conducă acest plan de tratament, este un element esenţial pentru o evoluţie favorabilă a acestor paciente.

NOTA REDACȚIEI: Dr. Florin Bobircă conduce o echipă specializată în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, dar și în tehnica ganglionului santinelă și a operaţiilor de conservare a sânului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe