Șase ambasadori politici, zece experți independenți și peste 400 de reprezentanți din diverse domenii reprezentative susțin politici publice mai eficiente în domeniul sănătății femeii.
Rămâne, totuși, o întrebare importantă: cum va aborda noul Parlament problematica sănătății femeilor din România?
După un an de dezbateri, colaborări intersectoriale și consultări cu experți, proiectul „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” își încheie cu succes prima etapă.
Inițiat în noiembrie 2023, proiectul a creat o platformă de dialog ce a reunit șase ambasadori politici, zece experți independenți și peste 400 de participanți, printre care experți în sănătate, autorități locale și centrale, reprezentanți ai ONG-urilor și membri ai comunităților locale, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
De asemenea, au avut loc de-a lungul acestui an șase dezbateri regionale, organizate la București, Sibiu, Oradea, Buzău, Giurgiu și Deva. În cadrul acestor dezbateri au fost abordate teme critice precum: prevenția cancerului de col uterin și de sân, accesul inegal la servicii medicale, precum și impactul economic și social al problemelor de sănătate care afectează femeile.
Proiectul a creat, astfel, un cadru de discuție pentru specialiști, soluțiile identificate fiind concretizate într-un Pact pentru sănătatea femeii – un document programatic care conține zece recomandări de politici publice dedicate îmbunătățirii sănătății femeilor din România. Recomandările cuprinse în document vizează crearea unui sistem de sănătate echitabil, eficient și adaptat nevoilor actuale ale femeilor care se confruntă cu probleme de sănătate grave.
În etapa următoare a proiectului, inițiatorii proiectului „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” își propun să promoveze includerea recomandărilor formulate pe agenda noului Parlament, protejând sănătatea femeilor și întărind capacitatea sistemului de sănătate de a răspunde provocărilor actuale, precum:
• Creșterea numărului cazurilor de tumoră malignă a sânului la femei - între 2013 și 2020 au fost înregistrate cu 16.770 mai multe cazuri, reprezentând 29,8%; creșterea este permanentă, determinând un trend ascendent;
• Rata mică de supraviețuire în urma cancerului de sân la femeile din România - 73%, cu 9 puncte procentuale mai puțin decât media UE, care se situează la 82%;
• Cheltuielile mari pe care le generează un diagnostic de cancer – situate în medie la 10.087 lei din propriul buzunar pentru pacienți în primul an.
Pe parcursul acestui an de desfășurare a proiectului, s-au implicat activ decidenți politici, dar și susținători ai inițiativei din mediul de afaceri, cel academic și societatea civilă, spune Marcelo Pascual-Morales, general manager la MSD România și Republica Moldova, unul dintre partenerii proiectului „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”:
„Le suntem recunoscători tuturor pentru contribuția și implicarea lor. Toți aceștia au contribuit la identificarea formularea recomandărilor cuprinse în Pactul pentru Sănătatea Femeii, documentul programatic reieșit la finalul acestui an. Abordarea a fost, așadar, una multidimensională, care vizează aspecte atât medicale, cât și economice, sociale și educaționale. Prin munca tuturor celor implicați, ne propunem să continuăm drumul început și să ne asigurăm ca aceste soluții să devină realitate, să fie incluse în agenda decidenților și să genereze schimbări concrete. Angajamentul nostru continuă – nu doar pentru sănătatea femeilor, dar și pentru societate în ansamblul ei. Adoptarea acestor măsuri poate genera un impact pozitiv de durată”.
Proiectul își propune să aducă pe agenda publică tema sănătății femeii într-un context amplu, care să includă componenta socială, economică, de educație și impact în societate și să contribuie cu propuneri de soluții pentru îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor din România.
„Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” este un concept Point PA&PR, desfășurat în parteneriat cu MSD România și Centrul FILIA.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe