Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Decesele cauzate de cancerul mamar vor crește alarmant până în 2050

de Florentina Ionescu - feb. 26 2025
Decesele cauzate de cancerul mamar vor crește alarmant până în 2050

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că povara tot mai mare a cancerului de sân va afecta în mod disproporționat țările în curs de dezvoltare.

Cercetătorii au avertizat că numărul cazurilor diagnosticate cu cancer mamar și numărul deceselor vor crește brusc la nivel mondial, în următoarele decenii. Iar unele dintre statele cu cea mai mare incidență a cancerului de sân vor fi în nordul Europei, scrie Euronews Health

În anul 2022, 2,3 milioane de femei erau diagnosticate, la nivel global, cu cancer de sân, iar în acel an 670.000 de femei au murit din cauza acestei boli. Una din 20 de femei va fi diagnosticată cu cancer mamar în timpul vieții sale, iar asta înseamnă că este cea mai frecvent întâlnită formă de cancer la persoanele de sex feminin. 

Până în anul 2050, se estimează că decesele cauzate de cancerul de sân în întreaga lume vor crește până la 68%, iar numărul cazurilor nou-diagnosticate va crește până la 38%, potrivit unor noi date și estimări realizate de International Agency for Research on Cancer (IARC – agenția internațională pentru cercetarea cancerului), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Asta ar însemna 3,2 milioane de cazuri noi de cancer mamar și 1,1 milioane de decese pe an. 

„În fiecare minut, patru femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în întreaga llume, iar o femeie moare din cauza bolii, iar aceste statistici se vor înrăutăți”, a declarat dr. Joanne Kim, cercetător din cadru IARC. 

Țările în curs de dezvoltare vor fi afectate disproporționat de povara cancerului mamar, a mai avertizat IARC. 

Raportul dat publicității de această agenție (detalii găsiți aici) arată că deși rata de deces a scăzut în anii recenți în Cuba și în 29 de țări bogate, doar șapte țări întrunesc obiectivele globale în materie de sănătate publică, de a reduce rata deceselor cu cel puțin 2,5% în fiecare an. Printre acestea se află Malta, Danemarca, Belgia, Elveția, Lituania, Țările de Jos și Slovenia. Alte țări sunt foarte aproape de acestea în a reduce rata de deces în privința cancerului de sân: Norvegia, Suedia, Irlanda, Australia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. 

Dacă toate țările lumii ar întruni obiectivul de a reduce cu 2,5% incidența, numărul deceselor cauzate de cancerul de sân ar putea fi aproape înjumătățit până în anul 20250, potrivit studiului care a fost publicat în jurnalul „Nature Medicine”. 

Totuși, per total, ratele incidenței de cancer mamar au fost mai mari în Australia și Noua Zeelandă, urmate de America de Nord și nordul Europei, explicația fiind posibil datorată unor factori de risc precum consumul de alcool și nivelul scăzut al activității fizice. 

În Europa, riscul de-a lungul vieții de a fi diagnosticată cu cancer de sân variază de la 4,9% în Ucraina la 11,1% în Franța. Riscul de a muri de pe urma bolii variază de la 1,1% în Norvegia și Spania la 2,6% în Muntenegru. În țările bogate, 17% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer de sân mor în cele din urmă din cauza bolii. În țările în curs de dezvoltare, rata de deces este 56%. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe