Newsflash
OPINII

Gânduri în vremuri de pandemie

Gânduri în vremuri de pandemie

Actuala criză în care este împins sistemul sanitar de pandemia de COVID-19 contină să se adâncească.

coronavirus-4914026_1280
Foto: Pixabey/Tumisu

Practic, întreaga noastră atenţie este orientată spre noul coronavirus, spre modul foarte agresiv și de nestăvilit în care evoluează. Omenirea a trecut de-a lungul timpului prin epidemii și chiar pandemii ucigașe, care au lăsat în urma lor numeroase victime, uneori chiar zeci de milioane de decese.

Elanul cu care a fost reluată activitatea medicală în domeniul medicinei dentare după ridicarea stării de urgenţă începe să se estompeze. Ameninţarea de zi cu zi are un efect psihologic lent, dar sigur.

Precauţiile impuse au devenit deja precauţii din convingere. Rigurozitatea cu care se aplică măsurile de limitare a răspândirii virusului ucigaș ajunge uneori la măsuri exagerate. Cercul se strânge tot mai mult.

COVID-19 nu mai este o informaţie de presă, este o boală care pătrunde în anturajul nostru tot mai adânc, tot mai aproape de fiecare dintre noi. Sunt colegi medici stomatologi care știu din experienţă proprie ce înseamnă boala, și au fost și decese. Persoanele testate pozitiv cu SARS-CoV-2 nu mai sunt cifre, sunt persoane apropiate nouă sau suntem chiar noi.

Psihologia binecunoscută a pacienţilor oncologici care credeau că boala nu poate ajunge la ei este acum o atitudine faţă de noul
coronavirus. Unii mai au naivitatea să creadă că au imunitate
garantată, că această pandemie este o poveste.

Îngrijorare tot mai mare în rândul stomatologilor

Îngrijorarea justificată a medicilor stomatologi este tot mai mare, pe zi ce trece. Măsurile compensatorii aplicate recent entităţilor care au avut activităţile suspendate sau mult reduse i-au ocolit și de această dată pe medicii stomatologi. Pacienţii nu mai au timp, dispoziţie, curaj și suficientă motivaţie pentru a merge la cabinetele stomatologice.

Sustenabilitatea medicinei dentare în asigurările sociale de sănătate este un fum care se risipește în vânt. Situaţia financiară a cabinetelor dentare se înrăutăţește, mai ales în cazul cabinetelor medicale individuale cu unul sau doi medici.

Ajunși în această situaţie, nu putem să ne eliberăm cu ușurinţă de gândurile care ne apasă. Omul de lângă noi, pacientul care ne caută, cetăţeanul de pe stradă sunt semenii noștri și ar fi de așteptat ca fiecare să aibă o atitudine de maximă condescendenţă faţă de cei din jur.

Dar nu se întâmplă mereu așa. Observaţia este aplicabilă și comportamentului corect impus pentru limitarea răspândirii infecţiilor specifice cu noul coronavirus. Purtarea corectă a măștii și aplicarea cu stricteţe a regulilor de conduită specifice pandemiei de către cetăţeni reflectă acest lucru.

Și totuși, pandemia nu este cauzată de indisciplină. Aceasta poate doar agrava situaţia. Indisciplinaţi am avut și avem, nu ducem lipsă de așa ceva. Nonconformismul e la modă.

Refuzul de a respecta niște reguli prin care este exprimată atitudinea de respect faţă de cei de lângă noi este condamnabil. Dar nu cred că trebuie să căutăm vinovaţi pentru pandemie și nu e necesar să întocmim dosare penale pentru aceasta.

Oare la fel se procedează în toate ţările? Pe de altă parte, limităm testările prin „definiţii de caz” și nu facem testări în masă. Cetăţenii se testează pe banii lor fiindcă sunt îngrijoraţi pentru ei și pentru cei din jurul lor, iar asta este o atitudine
civică respectabilă.

Bolnav, nu infractor

O persoană cu un test pozitiv pentru COVID-19 este un bolnav, nu un infractor. Bolnavul are dreptul la respectarea demnităţii sale, iar medicii știu asta foarte bine. Această atitudine de culpabilizare a bolnavilor în condiţii de pandemie este cel puţin ciudată și greu de înţeles.

Faptul că sistemul medical are carenţe, este subfinanţat, este bântuit de infecţii nosocomiale și face faţă cu mare greutate acestei situaţii este însă o problemă de care se poate vorbi ca responsabilitate și răspundere. Păstrarea medicilor în ţară nu a fost mult timp de interes politic.

Acum culegem roadele acestei politici faţă de cadrele medicale. Avem o mortalitate record la același COVID-19 cu care se confruntă și alte ţări. Oare pacienţii sunt de vină pentru că trebuie să moară de COVID-19 în România într-o proporţie mai mare decât în celelalte ţări?

Probabilitatea declanșării unei pandemii grave era cunoscută și evaluată de mai multe decenii. Pandemia produsă de așa-zisa gripă spaniolă este un reper faţă de care au fost făcute numeroase studii.

Comparând condiţiile sociale, economice, politice și știinţifice ale celor două perioade (sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului XX și al doilea deceniu al secolului XXI), au fost anticipate evoluţia și răspândirea rapidă a unei epidemii cu un agent patogen de tipul unui virus (1).

Purtarea unui minim echipament de protecţie a fost impusă și în pandemia de acum o sută de ani (2). Atunci, ca și acum, au fost contestatari ai obligativităţii purtării măștii.

Poștaș purtând mască în timpul pandemiei cu gripa spaniolă_1
Poștaș purtând mască în timpul pandemiei cu gripa spaniolă

 

Cetăţenii sunt victime, nu vinovaţi

De asemenea, au fost descrise și atunci mutaţii genetice ale virusului, care au dus la modificări clinice semnificative în evoluţia bolii pe perioada pandemiei. A fost un coșmar care a durat mai mult de doi ani. Dar, așa cum vedem, tot nepregătiţi am fost prinși.

Și, într-o pandemie, cetăţenii sunt victimele, nu vinovaţii. Pacienţii au plătit ani de zile taxele pentru asigurările de sănătate și nu pot înţelege de ce nu primesc întotdeauna ceea ce li se cuvine. O pandemie se gestionează corect de către specialiști în epidemiologie și în boli infecţioase, de medici și cercetători cu autoritate epistemică în domeniu.

Nu vrem să învăţăm din lecţiile trecutului și ale prezentului?
Consecinţele unei pandemii sunt de mare complexitate și însoţesc, apoi succed pandemia. Aici este câmpul de afirmare a economiștilor, politicienilor și altor autorităţi nemedicale. În medicina dentară sunt previzibile consecinţe financiare și organizatorice importante.

De asemenea, este de așteptat ca indicatorii de îmbolnăviri prin boli stomatologice să crească semnificativ. Evident, nu putem vorbi de vreo culpabilizare a medicilor stomatologi, că ei ar putea fi vectori importanţi în răspândirea bolii.

Din contră, ei sunt o categorie profesională cu susceptibilitate majoră la îmbolnăvirea cu COVID-19, dar fără compensaţii concrete în acest sens. Medicii stomatologi sunt îngrijoraţi motivat, așa cum sunt toţi colegii lor din sistemul sanitar.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.health24.com/Medical/Flu/The-flu-virus/How-flu-viruses-change-20120721
2. https://www.archives.gov/exhibits/influenza-epidemic/records-list.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe