Newsflash
Diverse

Gânduri în eternitate pentru un om generos

de Dr. Mihail MIHAILIDE - aug. 5 2022
Gânduri în eternitate pentru un om generos

În chiar ziua de Crăciun a anului 2021 a plecat din această lume Suzana Bantaș, medic specialist în urgenţe medico-chirurgicale.

portret-dscf2560Dincolo de această profesie slujită peste o jumătate de veac ca „urgentistă”, distinsa și buna doamnă doctor a fost un pictor de excepţional talent, asociată de critici curentului artistic postimpresionist.

Am fi sărbătorit-o poate pentru 100 de ani în mai anul acesta, dacă pandemia și boala i-ar fi îngăduit să primească la aniversare flori, multe flori – subiect al multora dintre lucrările sale.

flori

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, președintă, decenii la rând, a Cenaclului medicilor-pictori „Ion Ţuculescu”, la promovarea căruia nu a încetat să contribuie niciodată, poliglotă și valoroasă traducătoare de proză și vers din limba engleză, a publicat adesea împreună cu fratele său Andrei Bantaș, celebru pentru transpunerile din limba lui
Shakespeare.

Suzana Bantaș a fost apropiată și de Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România, semnând cronici plastice și muzicale pertinente în „Viaţa Medicală”.

Posibil descendentă a lui Dimitrie Cantemir

Suzana Bantaș (n. la 28 mai 1922, la Focșani, judeţul Vrancea), cu o posibilă descendenţă din Dimitrie Cantemir, prin mama domnitorului, Aniţa Bantaș, a absolvit Facultatea de Drept din Iași (1943), apoi Academia de Arte Frumoase (clasa profesorului-pictor Jean Steriadi, 1944) și Facultatea de Medicină din București (diploma obţinută în 1958).

Din motive de „dosar” politic, un timp nu a putut profesa, câștigându-și existenţa ca bibliotecar la Facultatea numită atunci de „Știinţe
Juridice”. Mai târziu, a putut lucra în diferite unităţi sanitare din
Slobozia, apoi din judeţul Giurgiu, în cele din urmă reușind să fie admisă prin concurs la Staţia de Salvare a Capitalei.

Din nou „restructurată”, a ajuns medic de întreprindere la Dispensarul muncitorilor tipografi din actuala Casă a Presei Libere, mult stimată și apreciată de pacienţi pentru competenţă și omenie.

Suzana_Bantas_Dealul_lui_Decebal1

S-a pensionat în 1994, consacrându-se picturii, organizării de expoziţii pentru colegii artiști plastici și participării la activitatea Asociaţiei Medicilor Pensionari. A fost decorată de oficialităţi și premiată în repetate rânduri pentru lucrările sale în cadrul galelor revistei „Viaţa Medicală”.

Trimitem în eternitate un gând acestui om generos, talentat și bun, acestui medic de „primă linie” oricând gata să-și ajute semenii!

Citiți și: Despre Maeştrii mei, acad. prof. dr. Grigore Benetato

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe