Newsflash
Internaționale

Scade speranţa de viaţă în SUA?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 9 2022
Scade speranţa de viaţă în SUA?

Speranţa de viaţă continuă să scadă în SUA, înregistrând cele mai mici niveluri de după 1996. Specialiștii trag un semnal de alarmă în acest sens.

speranță viațăConform datelor oferite de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, speranţa de viaţă estimată la naștere a scăzut la 76,1 ani în această ţară, înregistrând cel mai mare declin în ultimii ani.

Speranţa de viaţă a început să scadă începând cu anul 2020, iar datele din 2021 arată o scădere suplimentară. Mai exact, a scăzut cu aproape un an între 2020 și 2021 și cu mai mult de doi ani și jumătate de la începutul pandemiei de COVID-19.

COVID-19 a fost, într-adevăr, un factor important care a contribuit la acest declin prin decesele provocate de boală. Astfel, jumătate din această scădere se asociază pandemiei.

Rata deceselor ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2 a fost mai mare în 2021 faţă de 2020, deci faptul că speranţa de viaţă a continuat să scadă comparativ cu 2020 nu e surprinzător, explică specialiștii.

Pandemia și efectele sale

Mortalitatea prin accidente a fost a doua cauză a reducerii speranţei de viaţă. Jumătate dintre aceste accidente sunt reprezentate de supradozele de medicamente. Acestea au atins un record în 2021, determinând decesul al 109.000 de persoane.

Supradozele sunt o cauză gravă a deceselor, iar experţii trag un semnal de alarmă în privinţa lor. Aceste decese au fost înregistrate în special în cazul adulţilor tineri și reprezintă tragedii pentru că duc la pierderea unui număr mare de ani de viaţă și au un impact devastator asupra
familiilor și comunităţilor.

 

Acum știinţa poate ajuta la redresarea acestor cifre și poate ajuta la reducerea numărului de decese în SUA, însă uneltele disponibile nu sunt folosite eficient. Chiar dacă acest declin a fost de așteptat în SUA, magnitudinea sa este importantă. În 2021, rata mortalităţii prin gripă și pneumonii a scăzut, iar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, declinul speranţei de viaţă ar fi fost mult mai sever.

Grupuri vulnerabile

Și mai șocant este declinul înregistrat în rândul nativilor amerindieni sau al celor din Alaska, spun experţii. În acest grup, speranţa de viaţă a scăzut cu aproape doi ani între 2020 și 2021 și cu 6,6 ani începând din 2019. Anul trecut, speranţa de viaţă la amerindieni era de 65,2 ani – egală cu speranţa de viaţă generală în SUA anului 1944.

Figura Internationale stire mare
Speranţa de viaţă la naștere, SUA, 2019-2021 (Sursa: CDC)

 

Decesele legate de COVID-19 au avut primul impact în această scădere. Ceea ce este diferit la amerindieni este faptul că în această populaţie decesele prin supradoze sau prin accidente ori decesele prin boli hepatice cronice, urmare și a alcoolismului cronic, au avut o pondere aproximativ egală. Pandemia a exacerbat în mai mare măsură unii factori de risc asupra sănătăţii acestui grup.

De altfel, în afara efectului direct al pandemiei asupra scăderii speranţei de viaţă, aceasta a accentuat diferenţele între popu­laţiile etnice diverse din SUA. Accesul inegal la servicii medicale, precum și diferite elemente legate de comunitate și de tradiţii și obiceiuri sunt factori care au contribuit la acest declin disproporţionat. Speranţa de viaţă a scăzut mai mult în cazul bărbaţilor decât al femeilor în 2021 (tabel).

Tabel speranta de viata

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/08/31/health/life-expectancy-declines-2021/index.html
https://www.cdc.gov/nchs/data/vsrr/vsrr023.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe