Newsflash
Știri

A fost aprobată ordonanța prin care INSP va îndruma reţeaua de sănătate publică

de Florentina Ionescu - sept. 1 2022
A fost aprobată ordonanța prin care INSP va îndruma reţeaua de sănătate publică

Guvernul a adoptat ieri Ordonanţa prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică este desemnat unitate sanitară fără paturi şi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică.

„Un act normativ adoptat astăzi (ieri, 31 august - n.r.) este Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 227 din 2015 privind Codul fiscal. Acest act normativ introduce măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate, pentru a îmbunătăţi activitatea şi managementul din acest domeniu. Se crează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică drept unitate sanitară fără paturi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, supraveghind starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile şi identificând totodată problemele de sănătate comunitară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, potrivit AGERPRES.

spital

El a adăugat că Ministerul Sănătăţii va putea dispune o serie de măsuri în situaţii de risc biologic şi epidemiologic.

În situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea, la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare sau oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care să furnizeze servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament, arată sursa menționată. 

Mai mult, acesta arată că în Ordonanţă se vor regăsi reglementări noi privind situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii, clarificându-se totodată modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, în conformitate cu Ordinul 50 al Ministerului Sănătăţii, fără a afecta bugetul de stat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe