Un studiu recent a scos la iveală motivul pentru care COVID-19 este o boală mai fatală pentru anumite persoane cu diabet, în comparație cu altele.
O cercetare nouă, care a fost prezentată la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD - European Association for the Study of Diabetes), a explorat acest subiect: dacă boala COVID-19 este sau nu mai mortală pentru unii pacienți cu diabet, în comparație cu alți pacienți diabetici.
Studiul a descoperit, potrivit medicalxpress.com, că diabetul de tip 2 este asociat cu un risc mai mare de mortalitate în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19 decât la cei cu diabet de tip 1. Combinația dintre vârsta înaintată și o valoare mare a proteinei C reactive a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de deces.
Persoanele mai tinere (sub 70 de ani) cu boală cronică de rinichi, o complicație a diabetului, au avut, de asemenea, un risc mai mare de deces. Indicele de masă corporală, însă, nu a fost legat de rata de supraviețuire.
Informațiile acestea au fost folosite pentru a crea un model simplu care poate fi utilizat pentru a prezice care pacienți se află la un risc mai mare de deces, arată sursa citată.
Studiul, intitulat ACCREDIT, a căutat corelații între o gamă largă de caracteristici clinice și biochimice și riscul de mortalitate în interval de șapte zile de la internarea în spital, în rândul pacienților cu COVID-19 care aveau diabet.
Cei 1.0004 pacienți din șapte spitale din nord-vestul Angliei aveau vârsta medie de 74,1 ani. Majoritatea erau bărbați (60,7%). Indicele de masă corporală a fost, în medie, de 27,6, iar 56,2% dintre pacienți aveau complicații macrovasculare ale diabetului (infarct miocardic sau accident vascular cerebral), iar 49m6% aveau complicații microvasculare (neuropatie sau retinopatie).
Cercetarea a arătat că 7,5% au fost internați în unitățile de terapie intensivă și că 24% au murit în decurs de șapte zile de la internarea în spital. Condițiile socioeconomice scăzute și vârsta înaintată a pacienților studiați pot ajuta la găsirea explicației la întrebarea de ce mortalitatea la șapte zile a fost mai mare decât în alte studii. Totuși, conchid oamenii de știință, sunt necesare studii mai amănunțite pentru a confirma acest lucru.
Analiza a arătat că acei pacienți cu diabet de tip 2 au avut un risc de 2,5 ori mai mare de deces, în decurs de șapte zile de la internare, în comparație cu pacienții cu alte tipuri de diabet.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe