Newsflash
Internaționale

FDA: Risc potenţial de miocardită după vaccinarea cu Novavax

de Dorina Novac - iun. 6 2022
FDA: Risc potenţial de miocardită după vaccinarea cu Novavax

FDA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul de miocardită posibil asociat vaccinului Novavax, înaintea unei reuniuni a experţilor care urmează să se pronunţe săptămâna viitoare asupra autorizării acestui produs în Statele Unite.

Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 este deja autorizat în alte ţări, mai ales în Europa, scrie Agerpres.

Novavax

În Statele Unite, un comitet independent convocat la cererea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) urmează să se întrunească marţi pentru a evalua datele din studiile clinice asupra Novavax şi pentru a-şi exprima recomandarea.

Citește și: Slovacia: începe imunizarea cu Novavax, un vaccin bazat pe tehnologia clasică

Agenţia a publicat vineri un document lung în care sunt analizate aceste rezultate, aşa cum a făcut în cazul celorlalte trei vaccinuri deja autorizate în ţară.

Acţiunile Novavax au scăzut cu 20% la Bursa de Valori de la New York.

Vaccinul Novavax s-a dovedit eficient în proporţie de 90% împotriva cazurilor simptomatice ale bolii în studiile efectuate înainte de apariţia variantei Omicron, potrivit FDA.

Însă, şase cazuri de miocardită, inflamaţie a muşchiului inimii, au fost depistate în grupul care a primit vaccinul, comparativ cu un caz în grupul placebo, a subliniat agenţia. Cinci cazuri au apărut în decurs de două săptămâni de la vaccinare.

„Identificarea mai multor cazuri potenţial asociate vaccinului, din 40.000 de participanţi la studii clinice, creşte îngrijorarea că, în cazul în care există o legătură cauzală, riscul de miocardită în urma vaccinării cu NVX-CoV2373 poate fi mai mare decât cel care a fost raportat în timpul perioadei post-autorizare a vaccinurilor cu ARN mesager”, a explicat FDA în analiza sa.

Riscul de miocardită a fost identificat şi după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna, în special la bărbaţi tineri şi băieţi adolescenţi. Însă, FDA a reamintit că, în timpul studiilor clinice asupra acestor vaccinuri, nu au fost încă detectate cazuri. Administraţia se arată îngrijorată că acest risc este mai ridicat în cazul Novavax.

„Credem că nu există dovezi suficiente pentru a stabili o relaţie cauzală între cazurile de miocardită şi vaccin. (...) Este normal să apară un anumit număr de miocardite în rândul populaţiei în orice bază de date suficient de mare”, a declarat Novavax.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe