Newsflash
OPINII

Farmacistul și Colegiul Farmaciștilor din România

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 13 2022
Farmacistul și Colegiul Farmaciștilor din România

Pentru ca activitatea farmaciștilor să fie una eficientă, aceștia au obligaţia de a contribui și a întări rolul Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) în societate.

Potrivit Codului Deontologic al Farmaciștilor, pe lângă cerinţele legate de respect, curtoazie, demnitate și onestitate între persoanele care alcătuiesc acest organism, farmaciștii sunt obligaţi să se abţină de la orice act care ar putea defăima, intimida ori influenţa alţi colegi care fac parte din Colegiu.

        Art. 74 din actul menţionat stabilește o serie de obligaţii în sarcina persoanelor care profesează. Astfel, avem în vedere respectarea tuturor standardelor legale de calitate și de etică, precum și obligaţia de a respecta drepturile și interesele tuturor persoanelor cu care vin în contact. Din punct de vedere legal, obligaţia poate fi transpusă în interzicerea acelor comportamente care pot cauza diferenţe de tratament (juridic, nu medical), refuzul de a furniza date esenţiale despre medicamentele comercializate ș.a.m.d.

 

Organele de conducere ale CFR

        Potrivit art. 75 alin. (2), „nu pot fi membri ai organelor de conducere ale CFR, la nivel teritorial și naţional, farmaciștii cărora li s-a aplicat o sancţiune disciplinară de către comisia competentă a CFR și pentru care nu a intervenit radierea sau reabilitarea”. În luarea unei decizii, conducerea Colegiului trebuie să acţioneze cu obiectivitate și integritate, interesul profesiunii, al pacienţilor și al sănătăţii publice fiind cel mai important. Astfel, sunt interzise crearea unor favoruri pe bază de prietenie, simpatie ș.a.m.d.

        Mai mult decât atât, aceștia au obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţiilor și datelor personale cu care intră în contact, indiferent că sunt ale altor farmaciști, pacienţi, terţi etc. Desigur, pentru aceasta este necesară și o infrastructură care să permită respectarea secretului profesional. În fapt, siguranţa datelor nu este dată doar de oamenii care le prelucrează, ci și de sistemele informatice, serverele în care acestea sunt stocate etc.

        Potrivit art. 78 alin. (2), „informaţiile de interes general se fac publice pe site-ul CFR, la nivel naţional și/sau teritorial, în revistele oficiale ale acestui organism, respectiv în hotărârile organelor sale de conducere, sub răspunderea președintelui sau a înlocuitorului său desemnat”. Reglementarea este una justă, întrucât existenţa unui mecanism de informare este o chestiune ce funcţionează și la nivel legislativ. Dacă legiuitorul publică reglementările în Monitorul Oficial, fiind astfel asigurată comunicarea către persoanele interesate, CFR asigură transparenţa deciziilor sale prin intermediul site-ului său oficial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe