Vernisajul expoziției „Sever Petrovici-Popescu. Miopie istorică” va avea loc vinerea viitoare.
Expoziţia temporară „Sever Petrovici-Popescu. Miopie istorică” va avea vernisajul vineri, 20 septembrie 2024, ora 18:00, la Muzeul Ororilor Comunismului în România (Bulevardul Eroilor nr. 29, Rectoratul Universităţii Transilvania din Braşov, parter, Braşov).
Expoziţia este deschisă în perioada 20 septembrie - 14 octombrie 2024, iar programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 14:00 şi 20:00, se arată într-un comunicat de presă. Accesul la vernisaj şi pe durata expoziţiei este gratuit.
Muzeul Ororilor Comunismului în România şi Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov invită publicul brașovean vineri, 20 septembrie 2024, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de artă contemporană a lui Sever Petrovici-Popescu, intitulată Miopie istorică, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.
În expoziţia de faţă, Sever Petrovici-Popescu explorează conceptul de „arheologie a memoriei” prin intermediul fotosculpturilor sale, documentând astfel o lume dispărută, în care mărturiile rămase sunt rare şi adesea intangibile.
Legat de motivaţia din spatele cercetării sale, artistul povesteşte în cadrul unui interviu pentru platforma artevezi.com:
„Lipsa unei educaţii formale despre perioada comunistă este ceea ce m-a făcut să încep acest proiect. Am vrut să atrag atenţia celor de o generaţie cu mine asupra lucrurilor pe care eu le-am aflat mai mult sau mai puţin întâmplător. Cred că aceste episoade din istoria noastră ar trebui să fie nişte referinţe comune, repere pe care să le avem cu toţii astfel încât să putem discuta. Pentru mine în acest caz, arta e un mod de a transmite mai departe o informaţie, o atitudine raportată la un anumit subiect sau măcar începutul unei idei”.
Astfel, vedem cum artistul utilizează mijloace creative pentru a ilustra şi a readuce în atenţia publicului un episod dureros din istoria recentă. În perioada regimului comunist din România, deportarea a fost o măsură represivă menită să îi izoleze şi marginalizeze pe cei consideraţi „duşmani ai poporului”.
În urma acţiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele sub ameninţarea armei şi să-şi stabilească domiciliul în Câmpia Bărăganului, formând comunităţi noi, cu resurse extrem de limitate. De-a lungul timpului, cele 18 sate astfel create au fost abandonate, rămânând astăzi doar câteva case în localităţile Dâlga Nouă, Rubla şi Fundata.
Proiectul a fost deja expus la Memorialul Revoluţiei din 1989 din Timişoara, Muzeul Municipal Călăraşi şi la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti şi este însoţit de un catalog cu texte critice şi reproduceri ale lucrărilor.
Expoziţia „Miopie Istorică”, realizată de Sever Petrovici-Popescu şi curatoriată de Ioana Marinescu, este un proiect muzeal itinerant, produs de Muzeul Ororilor Comunismului în România.
Având ca punct de plecare Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti (unde 1500 de vizitatori au trecut pragul expoziţiei), a fost apoi prezentat la Muzeul Municipal Călăraşi (1000 de vizitatori) şi Memorialul Revoluţiei din 1989 din Timişoara (2100 de persoane).
Sever Petrovici-Popescu (n. 1986) trăieşte şi lucrează în Bucureşti. A absolvit secţia Foto-Video de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. În 2021 a terminat un doctorat despre fotosculptură în care analizează modul în care o fotografie poate exista material dincolo de limitările suportului bidimensional tradiţional.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe