Newsflash
OPINII

Evaluarea și acreditarea spitalelor – perspectiva unui evaluator (I)

Evaluarea și acreditarea spitalelor – perspectiva unui evaluator (I)

Medicul Larisa Chiriac, evaluator ANMCS din 2011, ne-a vorbit despre ce înseamnă, din perspectiva sa, evaluarea și acreditarea spitalelor.

Prima sa misiune de evaluare a avut loc în 2012, reușind deja să-și treacă în portofoliu 12 spitale publice și private din 12 judeţe ale României.

Din prisma evaluatorului de spital, ce schimbări s-au produs în unităţile sanitare evaluate din 2010 încoace?

Chiar cred că sunt plusuri în viaţa de zi cu zi a fiecărui spital aduse de procesul de evaluare. Poate că nu sunt acelea pe care și le-a dorit procesul în sine de la bun început, dar pași sunt. Dacă ne întoarcem la primul ciclu de acreditare, existau foarte multe repere de ordin administrativ, care vizau mai curând infrastructura unităţii sanitare. Cu ce s-au ales spitalele din asta? Cu igienizări, renovări de spaţii, completare inventar, schimbat lifturi, reamenajări de spaţii exterioare. Ciclul al doilea de acreditare cred că a pus accentul pe alte aspecte: nu ne mai uităm dacă îndeplinești condiţii minimale, ci cum implementezi noţiunea de management al calităţii.

Înţeleg cei implicaţi care este beneficiul acreditării unei unităţi sanitare sau mai este de lucrat?

În acest moment, din păcate, nu există încă o înţelegere deplină a beneficiului noţiunii de acreditare în unităţile sanitare cu paturi. Pentru unii dintre manageri este strict un obiectiv de atins pe perioada mandatului, pentru că în lipsa înscrierii sau a parcurgerii procesului de acreditare nu poţi să mergi la contractare cu CAS, deci nu ai acces la fonduri publice.

Implicarea tuturor este obligatorie

Explicaţi-ne, de fapt, ce face acreditarea?

Parcurgerea procesului de acreditare îţi spune dacă tu, entitate sanitară cu paturi, îndeplinești condiţiile de infrastructură, dotare, logistică, resursa umană – suficientă numeric și bine pregătită profesional – să realizezi un gest medical de calitate. Că îl și faci de calitate, de fiecare dată, ţine de oamenii de acolo, de ce fac ei zi de zi. Asta presupune că toţi angajaţii unei unităţi se implică în urmărirea fluxurilor și proceselor care se desfășoară în unitatea lor. Le analizează, le identifică punctele slabe, construiesc mecanisme de îndreptare/îmbunătăţire, identifică riscuri și le gestionează proactiv, nu reactiv. Adică nu aștept să mi se întâmple ceva și după aceea să generez un mod de lucru care să mă ferească de următoarea greșeală, ci mă uit eu, înainte, cum ar fi să fac asta, în așa fel încât să minimizez toate riscurile.

Dincolo de evaluator, sunteţi și pacient. Dumneavoastrăca pacient, aţi văzut lucruri îmbunătăţite?

Puţine, dar sunt. Pacientul român nu cred că are această perspectivă de a privi lucrurile deocamdată. Eu nu am văzut niciun pacient până în ziua de azi care să îmi spună „nu merg la spitalul cutare pentru că este încadrat în categoria IV de acreditare”. Pacientul român are alte criterii de prioritizare a alegerilor sale: se duce unde este cel mai aproape de casă, unde nu sunt costuri asociate sau merge după medic, ceea ce nu e un lucru rău. Cred că încă nu am învăţat, ca pacient, să am această cerinţă printre criteriile care contează pentru mine. Nu îmi pun pe listăde exemplu, „spune-mi un medic gastroenterolog foarte bun într-un spital acreditat, eventual de categoria II”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe