Newsflash
Cultură

Centrul Parisului poartă luna aceasta culorile artei contemporane româneşti

de Florentina Ionescu - sept. 5 2022
Centrul Parisului poartă luna aceasta culorile artei contemporane româneşti

Zeci de artişti români expun la Paris în perioada 3-18 septembrie. Centrul Parisului poartă culorile artei contemporane româneşti, în cadrul unui program de schimb cultural România-Franța.

30 de artişti români expun la Paris în perioada 3-18 septembrie, în cadrul unui amplu program de schimb cultural România-Franţa, organizat de Galeria 59 Rivoli din Paris şi Asociaţia 1001 ARTE din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Franţa. 

Expoziţia Future4Free, găzduită de Galeria 59 Rivoli din Paris, cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj şi new media, ce abordează problematici actuale, se arată într-un comunicat de presă publicat de AGERPRES

paris
Fotografie de la K2 Production : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/atrac-ie-turistica-arhitectura-monument-celebru-punct-de-celebru-8936686/

 

La vernisajul expoziţiei, care a avut loc sâmbătă, 3 septembrie, au participat Cristian Cojanu, curator şi preşedinte al Asociaţiei 1001 ARTE, George Bodocan, artist iniţiator al proiectului şi alţi cinci artişti români din colectivul care expune - Radu Carp, Mihai Coltofean, Claudia Todor, Alexandru Ranga, Irina Tănase, urmând ca Andrada-Cristina Gheorghe şi Bianca Ferăstrău să li se alăture zilele viitoare. 

„Temele sunt din realitatea imediată, iar conceptul de bestiar, prezent şi în expoziţia Future 4 Free e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016, fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum, în 2022, avem şi tema războiului”, a declarat Cristian Cojanu, curator.

Epicentrul scenei artistice europene

Participarea la acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru tinerii artişti români (dar şi pentru câţiva dintre foştii lor profesori sau mentori) de a se face remarcaţi în epicentrul scenei artistice europene. Rivoli 59 este una din cele mai vizitate galerii pariziene, aflată în imediata vecinătate a Louvre şi gândită ca o oază de artă în mijlocul celei mai importante artere comerciale a capitalei Franţei.

Două asociaţii non-profit, una românească şi una franceză, sunt organizatoarele celor două expoziţii în două spaţii expoziţionale centrale în Paris şi Bucureşti (Galeria 59 Rivoli şi ARCUB).

Schimbul cultural Franţa-România, în cadrul căruia participă peste 60 de artişti francezi şi români, a debutat în iulie, când grupul de artişti francezi a lucrat alături de artiştii bucureşteni, a susţinut seminarii, interviuri, a montat expoziţia de grup şi a realizat o pictură murală lângă Ambasada Franţei la Bucureşti. Activitatea lor a fost documentată prin interviuri şi materiale video care vor sta la baza unui scurtmetraj.

Teme contemporane ale planetei

Expoziţia „în oglindă” realizată de artiştii francezi şi români a fost vernisată în capitala Franţei, în perioada 3-18 septembrie fiind rândul artiştilor români să expună la Paris. 

„Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, iar asta va da o mare vizibilitate”, spune George Bodocan, artist franco-român.

O selecţie de artişti cu viziune, ce abordează temele contemporane ale planetei: pledoarie pentru toleranţă, ecologie, feminism, solidaritate, pace, vor participa la workshop-uri alături de colegii lor francezi şi vor realiza o pictură murală românească în Paris.

Va fi lansat şi un album de artă bilingv cu lucrări ale artiştilor celor două galerii (32 artişti francezi şi 30 români). 

„Dialogul artistic realizat prin acest proiect de arte vizuale între Bucuresti şi Paris este o fericită continuare a sezonului cultural România - Franţa şi o prefaţare în spaţiul francez a viitoarei capitale culturale europene din anul viitor, Timişoara”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Despre Galeria 1001 ARTE

Galeria 1001 ARTE a luat fiinţă în 2017, ca urmare firească a celor peste 50 de expoziţii organizate pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană, festivaluri de film şi muzicale, ca şi pentru cele mai importante galerii comerciale. Anterior, sub numele 1001 ARTE, au fost realizate peste 40 de emisiuni culturale la TVR 2, TVR Cultural, filme documentare despre artă proiectate la Noaptea Albă a Galeriilor şi documentate de Dilema Veche.

Alte 50 de evenimente expoziţionale au avut loc de atunci, iar spaţiul galeriei (2017-2022) a devenit unul din cele mai vizitate din Bucureşti. În prezent, Asociaţia se află în căutarea unui alt spaţiu pentru activităţile sale non-profit.

Despre Asociaţia 59 Rivoli

Asociaţia 59 Rivoli este o asociaţie non-profit a cărei misiune este promovarea creaţiei artistice. 30 de artişti deschid zilnic spaţiul interacţiunilor cu publicul care descoperă în inima Parisului pe celebra arteră comercială Rue de Rivoli, un microcosmos al unui univers viu, imersiv şi relaxat. Participarea comunităţii şi turiştilor în marele performance colectiv care este, simplu spus, viaţa lui Rivoli 59.

 

Proiectul este realizat de Asociaţia 1001 ARTE şi Galeria 59 Rivoli, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Franţa.

Project management: George Bodocan şi Irina M. Damaskin, Coordonator: Cristian Cojanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe