Newsflash

Viața Medicala - Ediția 42 (1136) din oct. 2011


Progrese în fiziopatologia, diagnosticul şi tratamentul bolilor hepatice

de Prof. dr. Laura ILIESCU - oct. 24, 2011

La Bucureşti, în perioada 2–4 octombrie a.c. s-au desfăşurat al XXI-lea Congres al Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului şi primul Congres Româno-Francez de Hepatologie, în cadrul cărora au avut loc şi cursuri demonstrative de explorare a esofagului cu videocapsulă şi de decompresiune portală prin TIPS (şunt portosistemic intrahepatic jugular).
Aspecte de la aceste reuniuni vă sunt oferite într-un amplu grupaj semnat de dl prof. dr. Mihai Voiculescu şi colaboratorii săi.
 

Reabilitarea, o viziune holistică

de Iftimie NESFÂNTU - oct. 24, 2011

„Noi considerăm că organizarea anuală a unui congres de recuperare medicală este esenţială; interesul extraordinar este dovedit şi prin comunicările prezentate de tinerii specialişti şi rezidenţii din această specialitate… SRMFR îşi dezvoltă funcţionalitatea prin mijlocirea acestor congrese…“, declară dl prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare şi al celui de-al 34-lea Congres Naţional al SRMFR, într-un interviu realizat de dl Iftimie Nesfântu.

 

Dezbateri ştiinţifice pe marginea chirurgiei minim invazive

de Dr. Sorina VASILE - oct. 24, 2011

Sesiuni de prezentări prin care se va cunoaşte standardul actual în chirurgia minim invazivă din România, mese rotunde cu dezbateri pro şi contra cu privire la aceeaşi temă, colaborarea în domeniu a diferitelor specialităţi sunt câteva subiecte prezentate de dl prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică şi Alte Tehnici Intervenţionale. Un interviu acordat drei Sorina Vasile, în avanpremiera celei de-a şasea ediţii a Congresului Naţional de Chirurgie Endoscopică.

 

Sindromul LOCKED-IN

de Acad. Constantin POPA - oct. 24, 2011

Sindromul locked-in se caracterizează prin tetraplegie, diplegie facială şi anartrie, la pacienţi vigili, cu păstrarea conştiinţei şi a facultăţilor intelectuale. Despre etiologia lui şi erorile de diagnostic, prognostic, evoluţie, calitatea vieţii acestor pacienţi discută dl acad. Constantin Popa, în cadrul rubricii „Creierul vascular“.

 

Adversităţile sorţii

de Dr. Alexandru TRIFAN - oct. 24, 2011

Există un psihotraumatism colectiv care afectează comunităţi numeroase? Necazurile cotidiene produc un semnificativ stres traumatic de care să se ocupe (cine?): psihologii, medicii sau ambele categorii de profesionişti, în scopul edificării rezilienţei durabile? La aceste întrebări a răspuns tematica recentului Congres Naţional de Psihotraumatologie. Detalii despre această manifestare, precum şi un interviu cu dl prof. dr. Şerban Ionescu, distins psihiatru şi psiholog, profesor emerit la Universitatea Vincennes à Saint-Denis şi la Universitatea din Quebec, în articolul semnat de dl dr. Alexandru Trifan.

O întâlnire de înaltă ţinută

de Dr. Doina VELICAN - oct. 24, 2011

Dezbaterea celei de-a 19-a reuniuni a Federaţiei Balcanice de Laborator Clinic, eveniment anual desfăşurat recent la Bucureşti, care s-a bucurat de participarea unor specialişti de marcă de peste hotare, sunt relatate de dna dr. Doina Velican. Între subiectele abordate: implicarea cercetărilor de genetică asupra dezvoltării metodologiei de laborator clinic, eforturile pentru identificarea de noi markeri în vederea eficientizării diagnosticului şi a personalizării tratamentului, necesitatea instruirii continue a medicilor de laborator.

 

Micuţa Dorothy a ajuns din nou la Craiova

de Anca FLOREA - oct. 24, 2011

Poate că nu numai colegii din „Cetatea Băniei“, ci şi de pe alte meleaguri ale ţării ar trebui să afle dar să se şi bucure participând la performanţele artistice ale Teatrului Liric din Craiova, care şi-a diversificat structura repertorială. Astfel, în afară de premiera operei Boema de Puccini (20 octombrie), a inclus în program un musical destinat copiilor. Dna Anca Florea semnalează la rubrica sa Revelaţiile Euterpei că la începutul acestei luni, o sală arhiplină a urmărit, cu respiraţia tăiată, peripeţiile din Micuţa Dorothy, un musical de Marius Ţeicu pe un libret de Silvia Kerim.

 

Ştiri pe scurt

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 24, 2011

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe