Newsflash
Internaționale

Ebola: Vaccinurile Johnson & Johnson și Merck produc anticorpi de durată

de Dorina Novac - dec. 15 2022
Ebola: Vaccinurile Johnson & Johnson și Merck produc anticorpi de durată

Vaccinurile împotriva Ebola dezvoltate de Johnson & Johnson și Merck au produs anticorpi împotriva acestui virus și par să fie sigure la copii și adulți, potrivit datelor din două studii publicate miercuri.

Vaccinurile ambelor companii au produs anticorpi la 14 zile după administrarea primei doze din cele două vaccinuri, iar anticorpii erau prezenți în concentrații diferite atât la copii, cât și la adulți timp de un an, au arătat datele studiilor efectuate în Africa de Vest, scrie Reuters.

Ebola

Vaccinurile au fost concepute pentru a viza varianta Zair a virusului, nu varianta Sudan a Ebola, care a provocat recent o epidemie și cel puțin 56 de decese în Uganda.

O schemă de vaccinare a testat o doză de Johnson & Johnson, urmată de o doză de rapel a unui vaccin creat de producătorul danez Bavarian Nordic, în timp ce o altă schemă a testat două doze ale vaccinului Merck, administrate la un interval de opt săptămâni între ele. A treia schemă a combinat prima doză Merck şi un placebo.

„Cred că studiul arată că ambele vaccinuri provoacă răspunsuri bune ale anticorpilor”, a precizat dr. H. Clifford Lane, unul dintre cercetători și director clinic la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, parte a Institutului Național de Sănătate (NIH).

Doar vaccinul Merck poate fi administrat ca o singură doză, în timp ce vaccinul Johnson & Johnson ar putea fi injectat într-o schemă cu două doze, a adăugat Clifford Lane.

Cercetătorii de la NIH au remarcat că nu au putut evalua nivelul de protecție oferit de vaccinuri împotriva bolii, deoarece niciun participant nu a contractat Ebola în timpul studiului, care a început înscrierea în 2017. Dar au stabilit faptul că vaccinurile sunt sigure pentru copii și adulți.

Un număr de 1.400 de adulţi şi 1.401 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani au participat la aceste studii realizate în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Liberia şi cu Centrul Universitar pentru Studii Clinice şi Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinurilor din Mali.

Rezultatele au fost publicate în The New England Journal of Medicine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe