Cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă explică în contextul epidemiologic actual de ce este important un sistem de supraveghere genomică referitor la varianta Omicron a SARS-CoV-2.
Dr. Marius Geantă (foto) este atât președinte, cât și cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, o organizație neguvernamentală din București, care se axează pe inovație în sistemul de sănătate.
Citiți și: Subvarianta BA.2 a Omicron ar putea prelungi actualul val pandemic
Într-o postare amplă pe care a făcut-o la final de ianuarie pe pagina sa oficială, de pe o cunoscută rețea socială, dr. Marius Geantă a oferit mai multe informații despre subvariantele Omicron care circulă în prezent, Omicron însemnând, de fapt, trei tipuri virale care seamănă foarte mult între ele: BA.1, BA.2 și BA.3.
Iată câteva informații esențiale despre BA.1, BA.2 și BA.3 pe care le-a furnizat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină:
„De ce este important un sistem de supraveghere genomica? Pentru ca BA.2 se poate evidentia numai prim secventiere genomica, spre deosebire de BA.1 care beneficia de un indicator sugestiv inca din etapa testului PCR - neamplificarea unei gene din proteina Spike (inalt sugestiva pentru BA.1)”, a subliniat dr. Marius Geantă pe pagina sa oficială.
Totodată, el a accentuat că trebuie să ne intereseze acum BA.2, pentru că această subvariantă „pune probleme din perspectiva sănătății publice, având o transmisibilitate cu 120-150% mai mare decât BA.1 (din primele date) ca urmare a proprietăților sale intrinseci (care o fac să se cupleze mai repede de receptorii noștri), și nu ca urmare a capacității mai mari versus BA.1 de a evita protecția imună (post-vaccin sau post-Covid)”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe