Newsflash
Știri

Prin ce se caracterizează subvariantele Omicron: Explicația dată de prof. dr. Emilian Popovici

de Florentina Ionescu - feb. 3 2022
Prin ce se caracterizează subvariantele Omicron: Explicația dată de prof. dr. Emilian Popovici

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. dr. Emilian Popovici, a explicat care sunt caracteristicile subvariantelor Omicron.

Am discutat cu prof. dr. Emilian Popovici (foto), vicepreședinte SREPI, la scurt timp după ce în țara noastră au fost raportate peste 40.000 de cazuri noi de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Acesta este Șeful Disciplinei de Epidemiologie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. 

Patogenicitatea subvariantelor Omicron este scăzută 

emilian popovici

Varianta originală a Omicron, numită acum BA.1, mai are câteva subvariante cu care este „înrudită”: BA.1.1, BA.2 și BA.3, potrivit site-ului deadline.com. Toate aceste variante sunt în prezent monitorizate de Organizația Mondialăa Sănătății, iar potrivit celei mai recente actualizări epidemiologice a OMS, subvarianta BA.2 este, până acum, cea mai îngrijorătoare. 

Epidemiologul Emilian Popovici: „Poate urma o perioadă de acalmie interepidemică” 

Epidemiologii spun că este încă prea devreme pentru a putea înțelege subvarianta BA.2, cu atât mai puțin pentru a înțelege subvariantele BA.1.1 și BA.3, despre care sunt disponibile foarte puține informații.

„Practic, se pare că dintr-o «rădăcină» comună au ieșit aceste trei variante, BA.1, BA.2 și BA.3. Ele au aceeași rădăcină comună și un set de mutații comune peste care, la fiecare dintre ele, se adaugă un set suplimentar de mutații. Dar caracteristica comună este transmisibilitatea care este crescută și care s-a putut observa în special la subvariantele BA.1 și BA.2”, a declarat prof. dr. Emilian Popovici pentru Viața Medicală.

Acesta a adăugat că, BA.1 fiind răspândită pe tot globul este cea care a dat „impuls acestui al cincilea val al pandemiei”. Totodată, epidemiologul a explicat că BA.2 în special a devenit dominantă în trei zone, în trei țări: în Nepal, în Filipine și în Danemarca și că „Vom vedea ce va genera în restul lumii”. 

Omicron: „Uragan” deasupra Europei 

Cât despre subvarianta BA.3, vicepreședintele SREPI afirmă că „s-a exprimat puțin și încă nu se pot trage nici concluziile pe care le avem față de BA.1 și BA.2”.

O altă caracteristică, în afară de transmisibilitatea foarte crescută care a fost observată la toate cele trei subvariante Omicron, „este o caracteristică mai pozitivă”:

„Patogenicitatea este destul de scăzută. Adică subvariantele generează un număr de forme grave destul de limitat”, a adăugat prof. dr. Emilian Popovici.

În încheiere, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a subliniat că „dacă oamenii vor înțelege și la noi în țară că, practic, vaccinarea anti-COVID este cea care ne eliberează din situația asta de încorsetare în care ne-a băgat pandemia, atunci lucrurile sigur că se pot îmbunătăți”. 

Dr. Emilian Popovici: „Ne vom confrunta cu cifre fără precedent” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe