Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Adrian Copcea aduce în discuție „paradoxul Ozempicului”

de Florentina Ionescu - sept. 14 2023
Dr. Adrian Copcea aduce în discuție „paradoxul Ozempicului”

Adrian Copcea este medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, iar recent a scris despre anumite detalii importante privind slăbitul cu agoniştii GLP-1.

Dr. Adrian Copcea oferă consultații în Cluj-Napoca și este foarte active în social media. Recent, el a făcut o postare detaliată, referitoare la medicamentul Ozempic/Wegovy: 

„Paradoxul acestui medicament care a ajuns produs de contrabandă în România este că lumea e mai pasionată de el decât medicii care chiar îl prescriu şi îl cunosc foarte bine: medicii diabetologi. Nu doar pe el îl cunosc medicii diabetologi, ci întreaga familie a Ozempicului.” 

Prin această „familie” a Ozempicului, medicul citat face referire de fapt la faptul că există numeroase substanțe și preparate medicamentoase utilizate: „Au fost mereu preparate din familie, în ordinea Byetta -> Bydureon -> Trulicity -> Victoza -> Ozempic -> Saxenda -> Rybelsus şi vin în continuare. În plus, avem combinaţiile lor cu insulina: Suliqua, Xultophy. Deci e o clasă foarte bine cunoscută diabetologilor.”

E sau nu e o greșeală formală? 

În concluzie, medicul a ținut să sublinieze pe pagina sa de Facebook că „administrarea de Ozempic în afara diabetului este FORMAL o greşeală, dar un medicament cu aceeaşi moleculă şi la doze mai mari, Wegovy, e aprobat în obezitate, deci, dacă e aprobată doza de 2,4 mg atunci cu siguranţă nu poate fi o mare greşeală administrarea unei doze de 0,5 mg, doar că pentru ea nu avem date formale de niciun fel, doar putem bănui că răul pe care îl face e mic”. 

La ce paradox se referă doctorul Copcea? El conchide că paradoxul la care se referă este că se vorbeşte în prezent foarte mult de medicament, dar se ascultă foarte puţin ce au de zis cei care chiar îl prescriu zi de zi şi au experienţă din practică, adică ce au de zis medicii diabetologi. 

„Asta mă duce din nou spre nebunia asta a Internetului românesc şi spre medicina făcută pe Internet... E efectiv un fenomen masiv şi care încurcă foarte mult nu doar pacienţii, dar şi pe noi, medicii.” 

Puteți citi mai jos mesajul integral al medicului Adrian Copcea: 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe