Newsflash
Știri

Două premiere medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

de Dorina Novac - mar. 17 2023
Două premiere medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Un pacient de 45 de ani a fost salvat printr-o intervenție chirurgicală efectuată în premieră națională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.

Pacientul, diagnosticat cu insuficiență respiratorie severă din cauza unei obstrucții tumorale traheale, a ajuns la spital în stare gravă, cu o capacitate pulmonară de doar 25% și risc de deces.

interventie chirurgicala

„Deoarece acesta prezenta obstrucții tumorale la nivelul traheei și a bronhiilor, s-a dispus rezecția tumorală endobronșică multicentrică din trahee, precum și din bronhiile principale bilaterale”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

Citește și: Primul laborator de analize medicale robotizat, la SCJU Oradea

Intervenția a fost minim-invazivă și s-a realizat cu ajutorul bronhoscopului. În premieră națională, oxigenarea s-a realizat atât prin jet de ventilație, cât și prin și membrană extracorporală – ECMO.

Astfel, oxigenatorul cu membrană a permis extragerea temporară a sângelui din plămâni și reintroducerea acestuia după oxigenarea în exterior.

„Intervenția a decurs bine, iar în urma stabilizării pacientului a fost posibilă efectuarea procedurii de traheostomie percutană cu ac și dilatatoare în anestezie locală, pentru îndepărtarea unei tumori din cavitatea bucală. În mod normal, această procedură ar fi necesitat anestezie generală. Însă, din cauza tumorii din gură, pacientul nu a putut fi intubat. Astfel, în premieră la nivelul județului Bihor, intervenția a avut loc cu pacientul conștient”, transmite sursa citată.

Realizarea intervenției cu anestezie locală a scurtat timpul de recuperare postoperatorie, a eliminat din riscurile pentru pacient și a scurtat semnificativ timpul intervenției. Aceasta a durat doar 10 minute, în loc de o oră.

Intervențiile au avut loc în cursul primei jumătăți a lunii martie, în cadrul secției de Pneumologie.

Echipa medicală a fost coordonată de dr. Alin Suciu, medic primar medicină de urgență și medic specialist pneumologie.

În momentul de față, pacientul este în stare stabilă, poate să respire mai bine și își continuă tratamentul de chimioterapie și radioterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe