Newsflash
Dosar

Viitorul are nevoie de medicina familiei!

de Dr. Rodica TĂNĂSESCU - mai 21 2021
Viitorul are nevoie de medicina familiei!

Suntem din ce în ce mai puţini slujitori ai acestei specialităţi vocaţionale, frecvent minimalizată. Dar credem că fără noi nu se poate. Suntem inima sistemului și sprijinul celor mulţi.

1_1Anul care a trecut și acest an au demonstrat lumii întregi cât de firavă este fiinţa umană, dar și cât de fragile sunt societăţile care nu au sisteme de sănătate puternice, stabile, capabile să facă faţă unor presiuni uriașe. Medicii de familie s-au dovedit mereu a fi aproape de oameni.

Cu o informaţie bine explicată, cu o consultaţie aparent simplă, cu un sfat coerent, putem face adesea diferenţa dintre suferinţă și speranţă, dintre invaliditate și o cale spre viitor, dintre viaţă și lacrimă.

Medicina de familie a demonstrat că este capabilă să dezamorseze situaţii disperate, să ia pe umerii ei, fără sprijin și fără susţinere, o parte din povara acestor timpuri. Am putut și încă mai putem. Deși am pierdut colegi mulţi, mergem mai departe.

Credem în medicina de familie și suntem mândri să fim medici de familie. Medicii sănătăţii, aliaţii pacienţilor. Suntem inima sistemului și sprijinul celor mulţi. Al celor fără posibilităţi uriașe, care însă plătesc pentru sistemul public și vor, firesc, să aibă acces la îngrijiri.

La vremuri noi, tot noi

Medicina de familie este poate cea mai veche, dar și una dintre cele mai noi specialităţi medicale. Cu noi valenţe, noi responsabilităţi. Cei care fac politici de sănătate au observat prin anii ’80 că supraspecializarea aduce multiple avantaje, dar și dezavantaje enorme.

Cine se mai ocupă de „întreg”, de pacient adică? Cine face prevenţie? Au ajuns oare medicii vindecători „pe aparate și sisteme”, sau este nevoie de un medic integrator? Ce specialitate poate avea o imagine de ansamblu, cine poate urmări evoluţia sănătăţii sau a bolii pe termen lung?

Cine informează, cine le explică pacienţilor ce au de făcut? Cine face sinteza diagnostică și terapeutică? Cine își asumă ierarhizarea problemelor de sănătate, cine asigură circulaţia bolnavilor prin sistemul medical? Cine coordonează sănătatea oamenilor? Cine se ocupă de omul sănătos, ca să rămână sănătos? Cine poate detecta la timp riscurile sau boala? Cine poate face mai eficientă cheltuirea banilor, întotdeauna insuficienţi, din sănătate?

Fundaţia solidă în sănătate

Încet-încet, medicina de familie s-a dovedit a fi o solidă fundaţie a sistemelor de sănătate. Asistenţa primară devine o parte esenţială a oricărui model de îngrijire a sănătăţii. Medicii de familie sunt cei pregătiţi să îngrijească pacienţi de toate vârstele, cu orice patologie, sănătoși, la risc sau bolnavi.

Suntem cei care putem oferi îngrijiri integrate, suntem „medicii de
cursă lungă” ai oamenilor, suntem păzitorii sănătăţii și vindecătorii bolii. Medicina de familie este soluţia ideală pentru orice sistem de sănătate eficient și coerent.

Este nevoie de medici de familie bine pregătiţi, conștienţi de rolul lor, empatici, înţelepţi și pasionaţi de meseria lor. Forţa noastră stă în noi înșine, în profesia noastră nemuritoare și în conștiinţa de a fi îndrumătorii
sănătăţii pacienţilor noștri.

Încă din 2010, Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie (WONCA) a desemnat ziua de 19 mai ca fiind „Ziua Internaţională a Medicului de Familie”. Era nevoie de o zi aniversară, care să ne valorizeze și să ne ducă mai departe.

Cu drag, mândrie și respect doresc să le urez colegilor mei, medici de familie, La mulţi ani! Să fim sănătoși și mândri de profesia noastră, să fim aproape unii de alţii și să ajungem acolo unde ne este locul: în centrul sistemului medical, coordonatori ai sănătăţii oamenilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe