Newsflash
Dosar

Sănătatea publică, în viziunea lui Leonardo da Vinci: ce sfaturi avea pentru conaționalii săi

de Florentina Ionescu - feb. 21 2020
Sănătatea publică, în viziunea lui Leonardo da Vinci: ce sfaturi avea pentru conaționalii săi

Într-un număr recent al jurnalului „The lancet” este prezentată percepția lui Leonardo da Vinci în ceea ce privește sănătatea publică.

Însemnările făcute de pictorul Leonardo da Vinci în manuscrisele sale arată că, prin geniul său creator și prin spiritul său inventiv, acesta s-a gândit chiar la unele aspecte despre care astăzi spunem că țin de sănătatea publică.

El a preconizat o viziune asupra sănătății publice care era dependentă de contextul perioadei în care a trăit, el fiind clar conștient de rolul important al calității alimentelor, calității aerului și calității apei pentru eficacitatea programelor de sănătate, se arată în articolul din „The Lancet”.

Aceste însemnări pe care și le-a făcut da Vinci ne oferă astăzi indicații practice în ceea ce privește sănătatea, nutriția, activitatea fizică și un fel proto-psihiatrie, indicații făcute pe baza experienței și observațiilor sale.

Leonardo da Vinci, spun autorii acestui articol, asocia sănătatea societății cu stilul de viață și cu planificarea anumitor aspecte ale urbei.

„El a înțeles că bolile sunt cauzate, de asemenea, de o discordanță apărută în elementele corpului uman și, prin urmare, că uneori funcția medicinei este de a restabili un astfel de dezechilibru, pe lângă faptul că era conștient de faptul că un echilibru între aceste elemente poate fi atins printr-un stil de viață sănătos”, precizează autorii articolului.

Leonardo_self

Totodată, semnatarii acestui material amintesc că au observat și alte informații notabile în documentele pe care le-a lăsat da Vinci în urma sa. Într-unul dintre volume, Leonardo da Vinci sugerează un set de reguli comportamentale pentru păstrarea sau menținerea sănătății fizice și sănătății mintale, iar aceste reguli sunt foarte asemănătoare cu sfaturile pe care toți medicii ar trebui să le ofere:

„Dacă vrei să fii sănătos... nu mânca dacă nu îți este foame; cina ar trebui să fie o masă ușoară; mestecă bine alimentele; mâncarea ar trebui să fie simplă și bine preparată”.

Alte însemnări făcute de Leonardo da Vinci se referă la igienă în ceea ce privește nutriția, controlul emoțiilor, orele la care ar trebui să se doarmă noaptea și când ar trebui să se doarmă la amiază, precum și modul corect de a consuma alcool.

Designul urban în viziunea lui da Vinci

Pictorul nu se rezumă doar la sugestiile în ceea ce privește igiena pentru sănătatea personală, dar le extinde, pentru a fi incluse în designul urban. De exemplu, potrivit autorilor articolului, în proiectul lui da Vinci pentru un oraș ideal, anumite caracteristici sunt gândite și create în principal din motive de igienă, pentru a menține orașul curat și bine ventilat.

Printre caracteristicile unui oraș ideal în viziunea lui Leonardo da Vinci se află: drumurile late transversale, marcarea granițelor cartierelor și un canal mare care este flancat de canale mai mici.

Cel mai de seamă reprezentant al Renașterii a avut o percepție de vizionar și în ceea ce astăzi numim medicină larg răspândită: de exemplu, sănătatea publică ce depinde nu doar de vindecarea patologiilor clasice, ci se bazează și pe ecologie, pe distresul social, pe organizarea transportului, pe poluare și pe inegalitățile sociale.

Concluzia trasă de autorii articolului este că preocupările lui Leonardo da Vinci în ceea ce privește sănătatea publică confirmă că moștenirea geniului său este importantă pentru domeniul medical.


Notă autor:

Sursa: www.thelancet.com Vol 395, 1 Februarie 2020;
Sursa foto: commons.wikimedia.org

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe