Newsflash
Dosar

Evoluţia titrurilor de anticorpi anti-COVID

de Dr. Dan PEREŢIANU - feb. 4 2022
Evoluţia titrurilor de anticorpi anti-COVID

După vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID, creșterea titrului de anticorpi anti-proteină S este impresionantă. La fel, și scăderea lui ulterioară. Ce semnificaţii are acest lucru?

Nu am văzut încă un articol sintetic despre evoluţia anticorpilor anti-COVID la popu­laţii din ţara noastră. Articole numeroase vin din Israel, SUA sau Marea Britanie (vezi www.pubmed.gov). De exemplu, am văzut un articol despre personalul medical din Israel, apărut la 5 noiembrie 2021. JAMA a publicat articolul (Noa Eliakim-Raz) despre efectul celei de-a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech observat la personalul medical al unui centru medical terţiar din Tel Aviv (Sheba), personal cu vârsta de peste 60 de ani. Citez acest articol pentru că metoda de evaluare a nivelului de anticorpi anti-proteină S este aceeași cu cea folosită în laboratorul policlinicii noastre, ce ţine de laboratoarele Synlab: în AU/ml, cu valoarea de referinţă <50 AU/ml (7,1 BAU/ml). De aceea, mi-a fost foarte comod să compar datele prezentate.

În Israel, 97 de angajaţi ai centrului medical au fost evaluaţi înainte și după a treia vaccinare. Vârsta mediană a fost de 70 de ani, iar femeile au reprezentat 61% dintre angajaţi. Titrurile au fost măsurate cu 1-2 zile anterior administrării celei de-a treia doze și la 10-19 zile după administrarea dozei a treia. Mediana anticorpilor a arătat astfel: 440 AU/ml – ante- și 25.468 AU/ml – post-. Creșterea este spectaculoasă, de peste 50 de ori! Interesant ar fi fost să aflăm care era nivelul anticorpilor după a doua doză de vaccin. Datele prezentate de israelieni sunt însă extrem de asemănătoare cu cele observate de mine la personalul Policlinicii Povernei, care și-a efectuat o astfel de analiză în timp (date nepublicate încă).

Vă pot prezenta, însă, cum evoluează anticorpii anti-COVID la o persoană din anturajul propriu, care a avut această curiozitate și puterea financiară pentru testare – o astfel de analiză costă circa 100 de lei.

Memorie imunologică și titruri neutralizante

Cu o zi înaintea administrării rapelului (cea de-a doua doză de vaccin), se observă o creștere destul de mică a nivelului de anticorpi (circa 100 AU/ml). În schimb, la 14 zile după rapel, creșterea este dramatică (16.000 AU/ml). Ulterior, nivelul de anticorpi scade treptat, ajungând înainte de administrarea boosterului, adică la 8 luni de la rapel, la niveluri de anticorpi asemănătoare celor ante-rapel (circa 350 AU/ml). De aceea, nivelul de anticorpi analizat la 14 zile după administrarea boosterului (cea de-a treia doză) este surprinzător de mare (circa 50.000 AU/ml) (Figura). Este echivalent cu rapelul unui pacient care a avut COVID.

grafic
Explicaţii: 1 = o zi ante-vaccin (prima doză), 2 = o zi ante-rapel (a doua
doză), 3 = două săptămâni post-rapel, 4 = o zi ante-booster (a treia doză), 5 =
două săptămâni post-booster, 6 = la patru luni de la booster (ultima analiză
efectuată)

 

Semnificaţia fiziologică a acestei creșteri, după scăderea dramatică la 6-8 luni de la rapel, o reprezintă existenţa memoriei imunologice induse de vaccin.

Dar care este semnificaţia scăderii nivelului anticorpilor anti-proteină S după creșterea impresionantă post-vaccinarea a treia? După circa două luni, și apoi după patru luni de la booster, nivelul anticorpilor scade la fel de brusc precum a scăzut după doza de rapel.

Acest fapt susţine în continuare ideea de memorie imonologică importantă, dar și faptul că organismul face economii în perioadele de „pauză“ antigenică. Cu alte cuvinte, organismul nu mai produce anticorpi atunci când nu este nevoie, dar ţine minte să reacţioneze brusc atunci când antigenul revine.

Rămâne întrebarea: când este adecvat a se face a patra doză? Răspunsul ar putea fi: în funcţie de nivelul de anticorpi corelat cu nivelul de neutralizare. Observaţia personală este că, în sistemul AU/ml, nivelul de neutralizare pentru varianta Beta a fost de 1.000 AU/ml, pentru Delta fost 1.500, iar pentru Omicron pare a fi 2.000 AU/ml. Cei cu niveluri mai mici se îmbolnăvesc chiar dacă sunt vaccinaţi! De aceea, este importantă dozarea repetată a anticorpilor, pentru a surprinde momentul revaccinării.

Nota autorului: Analizele au fost efectuate în Laboratoarele Synlab.

 


Notă autor:

Bibliografie

Noa Eliakim-Raz, Yaara Leibovici-Weisman, Amos Stemmer, Asaf Ness, Muhammad Awwad, Nassem Ghantous, Salomon M. Stemmer. Antibody titers before and after a third dose of the SARS-CoV-2 BNT162b2 Vaccine in Adults Aged ≥60 Years. JAMA, Published online November 5, 2021. doi:10.1001/jama.2021.19885.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe