Newsflash
Dosar

Demontarea miturilor anti-vaccinare

de Cristina GHIOCA - mai 21 2021
Demontarea miturilor anti-vaccinare

Dincolo de vaccinarea propriu-zisă, medicii de familie pot juca un rol esenţial și în demontarea miturilor privind vaccinul anti-COVID.

shutterstock_1893036703Este foarte simplu să ne informăm pacienţii, fără să facem presiune, asupra vaccinării împotriva COVID-19, astfel încât persoana să plece acasă gândindu-se la posibilitatea de a se vaccina, a subliniat dr. Gindrovel Dumitra în cadrul conferinţei Ziua Medicului de Familie, organizată în mediul virtual în intervalul 13-16 mai.

„În această perioadă am avut destul de multe exemple în care persoane cu care am discutat și care au refuzat categoric vaccinarea, peste o săptămână sau două, m-au sunat că vor să se vaccineze”, a spus coordonatorul grupului de vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Pentru a avea succes, trebuie urmaţi câţiva pași.

Ezitanţii, mai numeroși decât anti-vacciniștii

În primul rând, trebuie identificat dacă acea persoană este ezitantă în ceea ce privește imunizarea împotriva COVID-19. Numărul celor care refuză vaccinarea este mic, mai numeroși fiind cei care ezită să se vaccineze, a amintit doctorul Dumitra: „Identificaţi unde se află persoana pe axa vaccinării: acceptă, este aproape de a accepta, ezită sau refuză
categoric vaccinarea. Cu aceștia nu vă pierdeţi timpul, explicaţi-le doar că sunt la risc. Cei mai mulţi se află în categoria ezitanţilor și ei sunt ţinta noastră”.

Persoanele care ezită să se vaccineze aduc în discuţii anumite mituri pe care medicul de familie trebuie să le demonteze. Acest lucru poate fi făcut apelând la următoarea schemă de demascare a unei dezinformări.

În primul rând, medicul trebuie să ofere varianta corectă a informaţiilor prezentate, iar pentru acest lucru trebuie să folosească un enunţ clar, ușor de reţinut (ex: Vaccinul este sigur), să evite limbajul complex, prea tehnic.

Apoi, trebuie să le explice pacienţilor de ce mitul conţine erori, de ce informaţiile greșite au fost considerate corecte în prima fază, iar acum sunt greșite. La final, varianta corectă trebuie reamintită, de mai multe ori, dacă este posibil (ex: „Toate dovezile din studiile de până acum au demonstrat că vaccinul este sigur.”).

Top mituri anti-vaccinare:

  • Vaccinul mARN modifică ADN-ul și ADN-ul produșilor de concepţie
  • Vaccinul mARN provoacă infertilitate la femei
  • Vaccinul mARN provoacă COVID-19

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe