Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Neurochirurgie în Asia de Sud-Est

Organizarea unui curs internaţional în Malaezia reprezintă un eveniment deosebit în activitatea neurochirurgicală. El trebuie să îndeplinească câteva cerinţe majore de desfăşurare: acoperirea întregii patologii neurochirurgicale, prezentări cât mai didactice, participarea tuturor profesorilor la sesiunile video şi comunicarea cu auditoriul în secţiunile de discuţii de grup.
Malaezia este la al doilea curs organizat de Federaţia Mondială de Neurochirurgie (WFNS), care acum a abordat „Noi frontiere în neurochirurgie“, iar capitala Kuala Lumpur a constituit o gazdă perfectă pentru neurochirurgii malaezieni, dar şi din Indonezia, Singapore şi China.
A fost dezbătută toata patologia neurochirurgicală pe paleta subspecialităţilor: traumatologie cranio-cerebrală; patologie traumatică şi degenerativă spinală; patologie tumorală intracraniană şi intrarahidiană; neurochirurgie pediatrică etc. Puncte forte în program au fost patologia vasculară şi accidentul vascular cerebral cu complicaţii neurochirurgicale. În ambele situaţii s-au căutat noi soluţii operatorii, deschiderea unei noi frontiere pentru revascularizarea encefalului, element esenţial în structura şi activitatea sistemului nervos central. Un capitol important a fost acordat noilor tehnologii: neuronavigaţie, neuroendoscopie şi neuroimagistică.
Cursul a fost condus de prof. dr. Yoko Kato – fostă preşedintă a comitetului de training al WFNS. Din cei 14 profesori, patru au fost din Europa: Joachim Oertel şi Klaus Deiter Maria Resch (Germania), Erwin Cornips (Olanda) şi Alexandru Vlad Ciurea (România).
Prof. dr. A. V. Ciurea a prezentat: Patologia neurochirurgicală a craniofaringioamelor; Dificultăţi operatorii în tumorile maligne la copil, în speţă meduloblastoame; Atitudinea modernă minim-invazivă în chisturile arahnoidiene intracerebrale; Complicaţiile majore în hernia de disc lombară; Traumatismele cerebrale la sugar şi copil mic, cu implicaţii psihosociale. La sesiunea video, în care fiecare invitat a fost obligat să aibă o participare eficientă, a prezentat un anevrism rupt de arteră oftalmică anterioară, rezolvat chirurgical. Consider că participarea la asemenea cursuri internaţionale şi aflarea experienţei neurochirurgiei din Asia de Sud-Vest este o provocare deosebită, iar invitarea unui profesor român constituie un element de recunoaştere a dezvoltării acestei specialităţi în Europa de Est. Să nu uităm că Malaezia este o ţară cu un deficit major de neurochirurgi, având sub 100 de medici specialişti la o populaţie de 30 de milioane de locuitori.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.