Newsflash
Diverse

Inedit în prezentarea patologiei digestive

de Demostene ŞOFRON - iun. 26 2014
Inedit în prezentarea patologiei digestive
Organizaţia Mondială de Gastroenterologie desfăşoară în fiecare an, în cursul lunii mai, acţiuni de conştientizare a problematicilor pe care le ridică patologia digestivă, în Zilele sănătăţii digestive. Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, sub egida UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca şi a Academiei de Ştiinţe Medicale, a prezentat publicului larg problematica gastroenterologică, într-o formă inedită: timp de două zile, în centrul Clujului au fost amplasate mulaje de mărimi gigantice, reprezentând stomacul, colonul şi ficatul. Persoanele interesate au avut astfel ocazia, pătrunzând în interiorul acestor mulaje, să vadă live structura organelor şi să înţeleagă modul de apariţie şi dezvoltare a bolilor digestive.
Prof. dr. Dan Dumitraşcu susţine că Zilele sănătăţii digestive reprezintă o premieră absolută pentru România, pentru Cluj în mod excepţional, şi „ne bucură mult faptul că suntem deschi­zători de drum în această direcţie. Suntem al treilea oraş european care a preluat această iniţiativă, primele două fiind, în ordine, Berlinul şi Treviso“. Iniţiativa SRGH a presupus amplasarea în spaţiul public a trei mulaje – stomac, colon, ficat –, în care oamenii au intrat şi s-au familiarizat live cu patologia digestivă. În plus, timp de două zile, în sala „Ion Muşlea“ a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“, a fost organizat un simpozion internaţional dedicat acestor zile, în care au fost abordate teme precum gastrita şi cancerul gastric, tehnici moderne în diagnosticul gastro­enterologic, tulbu­rările funcţionale digestive, chirurgia endoscopică în acalazie, dinamica evolutivă a cancerelor digestive în România, flora intestinală, leziunile preneoplazice, biopsia serologică. Au fost subiecte de actualitate, puse în discuţie de specialişti clujeni (prof. dr. Dan Dumitraşcu, conf. dr. Marcel Tanţău, conf. dr. Simona Vălean, dr. Simona Grad, dr. Cosmin Grad), din Târgu Mureş (prof. dr. Simona Băţagă), iar de peste hotare prof. dr. Francesco di Mario (Parma), respectiv prof. dr. Jürgen Barnert (Augsburg).
Dr. Cosmin Grad spune că scopul principal al acestor manifestări a fost de a atrage un număr cât mai mare de persoane interesate de patologia digestivă, pentru a le oferi informaţii noi şi la zi în domeniu, astfel încât să conştientizeze că trebuie să se adreseze medicului de specialitate la primele semne de boală. Cât priveşte mulajele, acestea au fost gonflabile, supradimensionate, pentru a putea fi parcurse fără probleme. Informaţiile oferite de medicii prezenţi, zece la număr, au fost lămuritoare în privinţa patologiei digestive, interesul clujenilor fiind, ca şi al celor din Treviso, vizibil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe