Rezultatele unei cercetări sugerează că persoanele care folosesc dispozitive tip CGM (pentru monitorizarea continuă a glucozei) ar putea avea de beneficiat când se află la volan, pentru că primesc alerte de hipoglicemie.
Un studiu condus de Ryutaro Maeda, de la School of Medicine din Nagoya, Japonia, vine cu informații extrem de interesante pentru persoanele cu diabet zaharat.
Așa numiții „senzori de glicemie” sau aparate pentru monitorizarea continuă a glucozei (CGM) purtați de persoanele cu diabet de tip 1 au anumite caracteristici ce permit setarea unor alerge pentru cazul în care aceste persoane au un episod de hipoglicemie. Dispozitivele tip CGM au redus astfel incidența hipoglicemiilor în timpul șofatului în cazul șoferilor care urmează un tratament cu insulină. Mai mult, persoanele cu diabet de tip 1 au arătat o îmbunătățire, în sensul că datorită acestor alerte setate pe senzorul de glicemie, și-au îmbunătățit calitatea vieții și au petrecut mai puțin timp într-o situație de hipoglicemie, scrie Medscape.
Studiul a mai arătat că în ciuda recomandărilor ca acești pacienți să-și monitorizeze valorile glucozei din sânge și să consume gustări cu glucoză înainte de a conduce mașina, pentru a reduce riscul de hipoglicemie, 34% dintre pacienții cu diabet nu poartă niciodată asupra lor surse de carbohidrați pentru a-și corecta episoadele de hipoglicemie. Acest lucru indică faptul că managementul hipoglicemiilor este unul neadecvat.
Cercetătorii din Japonia aun condus un studiu randomizat, încrucișat, pentru a evalua eficacitatea sistemelor de monitorizare continuă a glucozei dotate cu alerte pentru episoadele de hipoglicemie în ceea ce privește prevenirea hipoglicemiei la 27 de pacienți cu diabet zaharat care urmează un tratament cu insulină, incluzând aici atât pacienți cu diabet de tip 1, cât și cu diabet de tip 2. Vârsta medie a participanților a fost 61,9 ani, iar dintre aceștia 70% erau bărbați. Participanții mai aveau de îndeplinit o condiție: conduceau mașina cel puțin de trei ori pe săptămână.
Incidența evenimentelor hipoglicemice în timpul șofatului a fost semnificativ mai scăzută în timpul perioadei în care pacienții au avut alertele activate pe sistemul de tip CGM, în comparație cu participanții care nu au avut alertele activate. Pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip, timpul când au avut hipoglicemie (valoare sub 70 mg/dl) a fost mai scăzut în timpul perioadei când au avut alertele activate pe sistemul lor de tip CGM, în comparație cu persoanele care nu au avut alertele activate.
Majoritatea participanților au recunoscut că alertele pentru hipoglicemie sunt extrem de utile și au luat măsuri în acest sens, cum ar fi să își verifice valoarea glicemiei și să consume alimente sau surse de glucoză înainte de a șofa.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe