Pentru a preveni și trata hipoglicemia, cercetătorii au creat o metodă de încapsulare a glucagonului, un hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic.
În trialurile pe șoareci s-a observat că nanocapsulele cu glucagon s-au activat atunci când nivelul glucozei din sânge a scăzut periculos de mult, restabilind rapid glicemia.
Pentru a îmbunătăţi stabilitatea glucagonului și pentru a preveni hipoglicemia, cercetătorii Andrea Hevener și Heather Maynard și-au îndreptat atenţia către micele. Acestea sunt formaţiuni asemănătoare bulelor de săpun, extrem de mici, care pot fi personalizate astfel încât să se asambleze sau dezasambleze în diferite medii. Micelele sunt folosite în administrarea medicamentelor, astfel că cei doi cercetători au dezvoltat unele care să răspundă la glucoză.
Dacă valorile glicemiei sunt normale, micelele încapsulează și protejează glucagonul. Însă ele se dizolvă dacă valoarea glicemiei scade periculos de mult și dacă există riscul instalării hipoglicemiei. În experimentele făcute în laborator, cercetătorii au observat că micelele s-au dezasamblat doar în mediile lichide asemănătoare condiţiilor hipoglicemice din organismul oamenilor și al șoarecilor: sub 60 mg/dl valoarea glicemiei. Când șoarecii au avut un episod de hipoglicemie, li s-a administrat o injecţie ce conţinea micelele specializate. Astfel, în decurs de 40 de minute, organismul șoarecilor a ajuns la un nivel normal al glucozei din sânge. Rezultatele cercetării au fost publicate în ACS Central Science*.
*https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acscentsci.4c00937
https://medicalxpress.com/news/2024-10-hypoglycemia.html
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe