Newsflash
Interviuri

Dialoguri directe la Primăvara Dermatologică Ieșeană

de Maura Anghel - apr. 29 2022
Dialoguri directe la Primăvara Dermatologică Ieșeană

Prof. dr. Daciana Brănișteanu, președintele Primăverii Dermatologice Ieşene și fondatorul Asociației Dermatologilor din Moldova, vorbește despre manifestarea științifică ce va avea loc în format fizic.

De zece ani, Primăvara Dermatologică Ieşeană (PDI), o manifestare ştiinţifică naţională cu participare internaţională, reuneşte specialişti de renume, medici, rezidenţi, farmaciști, asistenți medicali şi studenţi care doresc să afle ultimele noutăţi din domeniu. 

Manifestarea „Primăvara Dermatologică Ieşeană” se reia în format fizic 

Iniţiativa aparţine prof. dr. Daciana Brănişteanu (foto), de la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF. 

daciana1

Conferința este organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Societății Române de Dermatologie, a Societății de Medici și Naturaliști, a Colegiului Medicilor și Farmaciștilor și a Spitalului Clinic CF. 

Alături de profesor doctor Daciana Brănișteanu am făcut o scurtă retrospectivă a edițiilor anterioare, apoi am privit către programul celei de-a XI-a ediții, care va avea loc la Iași în perioada 3-7 mai 2022, la Hotel Internațional. Va fi prima manifestare medicală din Iași care se va relua în format fizic.

Încă de la început, Primăvara Dermatologică Ieșeană a fost un proiect avangardist. Ce v-a motivat în lansarea și dezvoltarea lui? 

Manifestarea a început în anul 2012, dintr-o nevoie concretă. Erau câţiva ani de când Medicina mergea pe ultraspecializare. Din specialitatea mare a dermatologiei se rupseseră deja dermato-pediatria, dermato-oncologia etc. Mai mult, existau manifestări de hiperhidroză, congrese de melanom malign, ca să dau câteva exemple.

Cu toate beneficiile pe care aceste manifestări le propuneau şi le concretizau era o lipsă în ceea ce priveşte abordarea per ansamblu a bolnavului. La polul opus era nevoia de integrare a informaţiei între specialități despre o boală anume. Am identificat-o datorită numeroaselor examene interclinice pe care le avea de suportat un bolnav, la recomandarea medicului curant.

Așa a apărut ideea de interdisciplinaritate care, în ciuda faptului că a fost privită oarecum cu neîncredere, a fost preluată și implementată ulterior de mai toate specialitățile. 

14 speakeri din opt țări

Ce noutăți aduce ediția din acest an?

O veste foarte bună este că ne vom reîntâlni în format fizic, fiind prima manifestare medicală din Iași care va relua dialogurile directe dintre lectori și participanți. Vom avea o serie de prelegeri, work-shopuri și cursuri susținute de peste 100 de lectori din România, specialiști cu cărți de vizită impresionante, și alți 14 speakeri din opt țări.

Temele abordate vor fi nu doar din dermatologie, ci și din cardiologie, alergologie, oftalmologie, imunologie, chirurgie vasculară, medicină de urgență și multe alte domenii conexe. O altă noutate este reluarea concursului de e-postere pentru studenți și rezidenți, care fusese întrerupt din cauza condițiilor pandemice.

Toate lucrările prezentate vor fi reunite într-un nou volum, „Dermatologia la interfața cu alte specialități”, participanții având ocazia să le recitească ori de câte ori au nevoie de noutățile discutate. 

terapia biologică pentru psoriazis și dermatita atopică

Care sunt temele medicale pe care se vor focusa prelegerile speakerilor?

Discuțiile se vor concentra în jurul temelor mari, ca un fir roșu care a început la prima ediție și a continuat de-a lungul a zece ani. Este vorba despre tot ceea ce înseamnă nou în etiopatogenia și în tratamentul unor boli încă neelucidate complet în dermatologie. Facem referire la psoriazis, la dermatita atopică, la vitiligo, la cancerele cutanate, la cazurile rare în dermatologie.

În plus, față de edițiile anterioare, având în vedere că avem peste zece ani de experiență în România cu terapia biologică, în primul rând pentru psoriazis și de un an în dermatita atopică, ne-am concentrat în dezvoltarea de sesiuni științifice sub forma unor dezbateri. Experții vor sta la aceeași masă cu practicienții recunoscuți în tratamentul, și mai ales supravegherea pacienților, cu aceste terapii biologice, în ideea în care dorim să împărtășim colegilor noștri date din experiența noastră.

Un alt element de interes îl reprezintă interrelația și interdisciplinaritatea dintre dermatologie și reumatologie, de exemplu, sau dintre dermatologie și medicină internă. Vor fi mese rotunde în care reumatologii, interniștii și dermatologii, la fel ca și dermatologii și alergologii, vor dezbate teme cum ar fi „Manifestările cutanatate în bolile interne”, „Manifestările cutanate și artropatia psoriazică sau dermatozele alergice”, în contextul unui tablou mai larg alergic și aici luăm în discuție urticaria cronică spontană în dermatita atopică.

În urmă cu zece ani, dermatologii făceau cunoștință cu terapia biologică pentru psoriazis. Actualmente, există o plajă foarte largă de terapii biologice pentru formele moderat severe de psoriazis care nu răspund la terapia convențională. Ce noutăți sunt în acest domeniu?

În acest an, pe listă au intrat noi terapii pentru formele severe și invalidante, ceea ce permite înrolarea în acest program a unor categorii inițial excluse cum ar fi femeile însărcinate, copiii, pacienții cu infecții virale de tipul hepatitei B sau C sau cu antecedente de tuberculoză ori cancer. Iată că în România se ivesc noi orizonturi în tratamentul performant al pacienților cu aceste forme de boală și este în curs un protocol de tratament gratuit.

Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani am început terapia biologică pentru formele moderat severe de dermatită atopică la adult. În acest an, vom vorbi și despre dermatita atopică la copii, care poate fi tratată cu aceleași terapii.  

daciana2

sesiuni pentru implantul de păr

La PDI vor veni și specialiști din alte domenii, nu doar dermatologi. Agenda manifestării include subiecte variate, din domenii de larg interes.

Am alocat și sesiuni pentru implantul de păr și șansele de a da rezultate satisfăcătoare. Vom avea un curs de tehnici combinate anti-aging, microneedling și peelinguri performante cu substanțe active incluse în nanozomi, care permit ulterior expunerea la soare a pacienților, fără restricții.

Nu vorbim doar de tehnici de înfrumusețare, ci și de proceduri medicale de ștergere a cicatricilor care apar în cursul unor boli cum ar fi acneea, varicela sau cicatricile posttraumatice ori sclerodermia și de inconvenientele majore provocate de tulburările de pigmentare, cu referire la vitiligo sau melasma.

Un punct aparte al PDI este continuarea dezvoltării experienței dermatologului ca membru al echipei interdisciplinare în tratamentul bolii venoase cronice. Avem din nou ca invitați de marcă chirurgi vasculari, cardiologi cu preocupări în patologia venoasă periferică, de la care vom afla noutăți legate de importanța sclerozării varicelor sau a telangiectaziilor, despre locul și rolul pe care îl are terapia endovenoasă cu laser sau cu radiofrecvență în tratamentul varicelor.

Nu trebuie uitată și sesiunea dedicată COVID. Pandemia fiind pe cale să se stingă, avem o imagine mai exactă legată de maniera în care patologia dermatologică, și nu doar, a fost influențată de infecția cu SARS-CoV-2. 

PDI este o școală de dermatologie

PDI, devenită un reper pe harta manifestărilor academice medicale, reunește anual și o serie de evenimente-satelit organizate de Asociația Dermatologicilor din Moldova.

Este vorba despre cursuri de educație medicală continuă pentru medici și farmaciști, în cadrul cărora au fost abordate teme de maxim interes și de ultimă oră, motiv pentru care au întrecut ca participare foarte multe alte conferințe.

Cursurile, intitulate DermatoFocus, au fost organizate pe patru direcții - dermatita atopică, psoriazis, infecțiile cu transmitere sexuală și boala venoasă cronică – și s-au bucurat de o largă participare, dovedind nu doar calitatea științifică, ci și interesul medicilor de a-și îmbunătăți cunoștințele astfel încât să ofere pacienților o îngrijire cât mai bună. 

Participarea este gratuită, ceea ce arată interesul crescut pentru formarea medicală continuă a viitorilor specialiști, care au ca mentori reputate cadre universitare. PDI este o școală de dermatologie în care învățăm cu toții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe