Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie senzorială pentru conștientizarea dermatitei atopice

de Cristina GHIOCA - oct. 24 2024
Campanie senzorială pentru conștientizarea dermatitei atopice

Populația sănătoasă este invitată să probeze haine care provoacă reacții asemănătoare cu simptomele pe care le resimt persoanele cu dermatită atopică. Inițiativa este parte a unei campanii pentru conștientizarea acestei afecțiuni.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a demarat o campanie senzorială de creștere a conștientizării în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dermatită atopică (DA). Campania „Simte Dermatita Atopică. Îmbracă haina empatiei!” se desfășoară pe rețelele sociale, iar în cadrul ei persoanele care nu au această afecțiune sunt invitate să experimenteze simptomele dermatitei atopice prin probarea de produse realizate din lână țurcană. Purtate direct pe piele, aceste tricotaje induc  senzația de usturime, mâncărime și roșeață a pielii, asemănătoare cu manifestările dermatitei atopice. 

Inițiativa se derulează în perioada octombrie-decembrie 2024, populația fiind îmcurajată să realizeze filmulețe și fotografii de susținere pentru persoanele diagnosticate cu DA și să le posteze pe rețelele sociale folosind hashtagurile #NuSuntSingurcuDermatita, #SimteDermatita. Cei care dores să probeze tricotajele din lână țurcană, trebui să trimită un mesaj la adresa de email: apaaromania@gmail.com.

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Dermatologie, 9,41% din populația României suferă de dermatită atopică. În plus, ca urmare a mecanismului de producere a inflamației  caracteristică DA, persoanele cu această boală se află la risc de a dezvolta și alte afecțiuni precum astm bronșic sau rinită alergică.  

În același timp, rezultatele unei analize realizate în anul  2022 pentru măsurarea poverii economice a DA în România” arată că 40,7 % dintre pacienții cu forma moderată nu au întotdeauna sub control simptomele dermatitei atopice și nu gestionează boala așa cum ar trebui. Astfel, peste 63% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 26-75 de ani, spun că au probleme privind îngrijirea personală și rutina de igienă zilnică, iar 65 % menționează disconfort cauzat de pruritul persistent.

În plus, peste 73% din adulții tineri experimentează stări de anxietate și depresie pe fondul dermatitei atopice, cauzate atât de modul în care sunt priviți de cei de jur, cât și de limitările impuse de boală. Astfel, persoanele cu forme severe ale acestei afecțiuni pot ajunge în situația în care  evită interacțiunile sociale din cauza simptomelor fizice sau aspectului pielii. Izolarea voluntară crește riscul de depresie, iar lipsa sprijinului social poate accentua sentimentul de singurătate, arată un comunicat de presă remis Viața Medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe