Newsflash
Interviuri

Dermato venerologia, încotro?

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 29 2024
Dermato venerologia, încotro?

Recent, la București, a avut loc Congresul „Qvo Vadis Dermatovenerologia?”, organizat de ARDV. Am discutat cu prof. dr. George-Sorin Ţiplica, președintele ARDV, despre unele dintre subiectele importante abordate cu această ocazie.

La mijlocul lunii noiembrie s-a desfășurat la București Congresul „Qvo Vadis Dermatovenerologia?”, organizat de Asociaţia Română de Dermatologie și Venerologie (ARDV) – partener logistic: MedicHub Media. Medici specialiști și rezidenţi dermatologi, precum și studenţi la medicină s-au arătat interesaţi de noutăţile din acest domeniu medical interconectat cu numeroase specialităţi medicale și chirurgicale. Peste 200 de participanţi au fost prezenţi la sesiunile tematice, dar și la workshopurile cu aplicaţii practice.  Am discutat cu prof. dr. George-Sorin Ţiplica, președintele ARDV, despre unele dintre subiectele importante abordate cu această ocazie.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Profesor de Dermatologie și Venerologie la UMF „Carol Davila” București
  •  Șeful secţiei Dermatologie II, Spitalul Clinic Colentina, București
  • Președintele ARDV

La Congresul ARDV de anul acesta aţi avut un invitat din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Spuneţi-ne mai multe despre intervenţia sa. 
Congresul s-a bucurat de prezenţa dr. Silvia Gatscher, Health Operations Manager din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii [OMS], reprezentanţa pentru România, care a prezentat planul OMS de combatere a infecţiilor cu transmitere sexuală [ITS]. 

Dr. Silvia Gatscher

Acest plan se bazează pe un screening extins al categoriilor populaţionale la risc, pe asigurarea accesului la tratament, limitarea rezistenţei la antimicrobiene [în special pentru Neisseria gonorrhoeae] și prevenţia prin educaţie sexuală.

Incidenţă îngrijorătoare a ITS

De la ce a pornit ideea realizării planului?
Planul de acţiune pentru combaterea ITS derivă din datele îngrijorătoare cu privire la incidenţa acestor boli. Cel mai recent raport european publicat de ECDC, în aprilie 2024, care se bazează pe analiza pentru anul 2022, arată o creștere semnificativă a ITS comparativ cu raportarea anterioară [pentru anul 2018]. 

Ce arată mai exact documentul amintit? 
Raportul arată creșteri importante la Neisseria gonorrhoeae, Treponema pallidum, Chlamydia trachomatis, precum și identificarea de tulpini de N. gonorrhoeae 
multirezistente în Europa. Cu aceste informaţii detaliate voi reveni cât de curând, într-un material dedicat. 

Au fost referiri și la situaţia epidemio­logică actuală?
Da, i-a fost dedicată o sesiune specială – „Infecţii transmisibile pe cale sexuală” –, în care organizatorii au invitat personalităţi cu reputaţie internaţională: prof. dr. 
Michael Waugh [Marea Britanie], dr. Derek Freedman [Irlanda], prof. dr. Carmen Lisboa [Portugalia] și prof. dr. Electra Nicolaidou [Grecia]. 

Prelegerile lor au inclus sfaturi privind abordarea pe care medicul dermatovenerolog trebuie să o aibă în faţa pacientului cu patologie veneriană și rolul său în cazul pacientului cu infecţie HIV. Au fost prezentate noutăţi diagnostice privind infecţia luetică și situaţia actuală a infecţiei cu virusul Mpox. 

Mai rar abordate în manifestările dermato­venerologice, am constatat că aici și-a găsit locul și o sesiune adresată problemelor de sexologie.
Așa este. Participanţii au fost încântaţi de expunerea profesorului Christopher Bunker [Marea Britanie] referitoare la lichenul scleros, precum și de tema abordată de dr. Claire Dewsnap [Marea Britanie], implicaţiile ITS în sexologie.

ERN-Skin, alături de ARDV

Nici bolile rare cutanate nu au lipsit din agendă. Aţi primit sprijin și din partea ERN-Skin, la care sunteţi afiliaţi? 
A fost o sesiune realizată cu implicarea ERN-Skin [Reţeaua europeană de referinţă pentru bolile rare cutanate]*, la care Spitalul Clinic Colentina, prin Clinicile sale Dermatologie Copii și Dermatologie II, este afiliat. Această prestigioasă reţea contribuie la îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor cu boli rare, precum și la educarea profesioniștilor din domeniul sănătăţii asupra acestor boli. 

Subiectele abordate în cadrul sesiunii au fost axate în primul rând pe activitatea din cadrul Programului naţional pentru tratamentul bolilor rare, subprogramul Epidermoliză buloasă. Este vorba de un program derulat la Spitalul Clinic Colentina și în alte patru centre universitare din ţară, finanţat de CNAS. Discuţiile ample și captivante au fost primite de public cu deosebit interes.

Participanţii la Congres au primit recomandări și în ceea ce privește aspectele practice, care ţin de tratament?
Cu sprijinul necondiţionat, educaţional, oferit de industria farmaceutică a fost organizată o sesiune de tratament al ulcerelor infectate. Au fost expuse și elemente importante ale tratamentului ulcerelor cutanate cronice, într-o abordare multidisciplinară. Din Spania a participat dr. Elena Conde Montero, care a expus modalităţi dermato-chirurgicale de abordare a ulcerelor cronice. 

De asemenea, colectivul condus de dr. Bogdan Dimitrie Niculae a organizat o sesiune dedicată dermatologiei corective, în care au fost prezentate actualităţile și tendinţele de dezvoltare utile unui cabinet dermatologic cu activitate privată. Și cum medicul modern nu va ezita să apeleze la sprijinul inteligenţei artificiale [IA], a fost organizată și o sesiune specială dedicată IA, care a demonstrat acest lucru.

Ateliere practice pentru tinerii dermatologi

Sesiunile practice sunt foarte apreciate în astfel de evenimente. La congresul ARDV cum a fost?
Sesiunile de tip workshop au beneficiat de o atracţie deosebită, abordând teme de interes practic pentru tinerii specialiști dermatovenerologi. Sesiunile practice de anestezie locală, electroterapie, crioterapie și dermatoscopie au fost realizate în sistem hands-on de un colectiv de medici de la Secţia Clinică Dermatologie II a Spitalului Clinic Colentina. 

Workshopul de oncodermatologie, realizat de colectivul dr. Mihaela Leventer, a fost excelent corelat cu prezentările colectivului de la Secţia Clinică Dermatovenerologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”. 

Că tot v-aţi referit la medicii tineri, a existat și vreo sesiune dedicată lor?
În preziua debutului lucrărilor Congresului a fost organizat un atelier de lucru pentru tinerii medici dermatologi intitulat „Terapia clasică sistemică în afecţiunile cutanate inflamatorii”. El a fost realizat de Asociaţia Română de Dermatologie Pediatrică, la conducerea căreia se află prof. dr. Carmen Sălăvăstru. 

Numărul mare de molecule noi, terapiile definite ca inovative sunt extrem de utile, iar atelierul organizat a ilustrat rolul încă actual al terapiilor clasice. Pornind de la o selecţie de cazuri clinice, au fost analizate indicaţiile și contraindicaţiile acestor molecule imunomodulatoare și imunosupresoare, precum și rolul acestor terapii în ghidurile terapeutice recente pentru două dintre afecţiunile aflate în focus: dermatita atopică și bolile autoimune buloase.

Ce pregătește ARDV pentru anul 2025 în ceea ce privește manifestările știinţifice?
Succesul incontestabil al evenimentelor organizate de Asociaţia Română de Dermatologie și Venerologie ne îndeamnă ca pregătirile pentru ediţia a patra, care va avea loc în perioada 14-16 noiembrie 2025, să înceapă imediat. Vor fi propuse colegilor noștri nu doar sesiuni interesante, cu subiecte moderne, dar și lectori de prestigiu atât din ţară, cât și din străinătate. Între timp, vă invităm să urmăriţi paginile web ardv.ro și dermato-pediatrie.ro, pentru a fi la curent cu propunerile noastre educaţionale și de colaborare.
 



*https://ern-skin.eu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe