Mărturisesc că nu m-am putut împotrivi imboldului de a începe această recenzie fără o notă sau două legate de subiect şi provenite din trecutul meu de student şi medic în România şi apoi în Israel. Aveam aproape 18 ani când începusem să cochetez cu ideea achiziţionării unei motociclete, după moda timpului. Meditasem doi elevi pentru bacalaureat şi pusesem ceva bani deoparte. Dar răposatul meu părinte, de profesie medic, se opuse cu desăvârşire planului meu, iar eu bănuiam că la mijloc era doar temerea sa de un accident serios pe şoselele înguste de atunci. (...)"> DESPRE ŢINUTA VESTIMENTARĂ A MEDICULUI MODERN - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

DESPRE ŢINUTA VESTIMENTARĂ A MEDICULUI MODERN

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - oct. 15 2010
DESPRE ŢINUTA VESTIMENTARĂ A MEDICULUI MODERN

   Mărturisesc că nu m-am putut împotrivi imboldului de a începe această recenzie fără o notă sau două legate de subiect şi provenite din trecutul meu de student şi medic în România şi apoi în Israel. Aveam aproape 18 ani când începusem să cochetez cu ideea achiziţionării unei motociclete, după moda timpului. Meditasem doi elevi pentru bacalaureat şi pusesem ceva bani deoparte. Dar răposatul meu părinte, de profesie medic, se opuse cu desăvârşire planului meu, iar eu bănuiam că la mijloc era doar temerea sa de un accident serios pe şoselele înguste de atunci. (...)

Dar el îmi prezentă argumentul căruia nu-i puteam găsi vreun rost în a-l nega: cum aş fi putut eu, student în medicină, să examinez un pacient cu nişte mâini ale căror unghii ar fi purtat semnele de ulei rămase acolo în mod iremediabil după orice îngrijire a motorului vehiculului pe două roţi?! Discuţia aceasta se purta în anul de studii în care efectuam stagiul de semiologie la „defunctul“ Spital Brâncovenesc şi unde intrarea în saloanele pacienţilor era condiţionată de purtarea unei cravate sub halatul alb! Îndoctrinat în acest fel şi de acasă, şi de dascălii mei, nu mică-mi fu mirarea de a întâlni pe coridoarele spitalelor israeliene, câţiva ani mai târziu, medici deţinând funcţii foarte onorabile în secţiile clinice, purtând sandale… fără ciorapi şi lăsând în văzul public falangele dezgolite ale degetelor membrelor inferioare! Toate aceste amintiri mi-au fost trezite de articolul recent publicat în revista de medicină israeliană HAREFUAH (2010; 149:433–435), de redactorul-şef al revistei, prof. dr. Yehuda Shoenfeld, unul din iluştrii internişti ai acestei ţări, dascăl şi cercetător în domeniul imunologiei. Autorul mărturiseşte că ideea acestui articol a fost generată de înmulţirea în progresie geometrică a numărului tinerilor săi confraţi, medici în spitalele şi policlinicile israeliene, a căror înfăţişare exterioară nici pe departe nu corespunde cerinţelor clasice impuse de amar de vreme breslei medicale: cercei în urechile bărbaţilor, blugi rupţi la nivelul articulaţiilor genunchiului, coafuri ce se vor zburlite etc. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe