Newsflash
Știri

Deficit de medici la SAJ Harghita

de Dorina Novac - ian. 17 2023
Deficit de medici la SAJ Harghita

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) se confruntă cu un deficit de medici, existând riscul ca din februarie să nu mai poată fi asigurată linia de gardă.

Conducerea instituției a cerut ajutorul Ministerului Sănătăţii, iar problema a fost adusă şi în atenţia Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului, scrie Agerpres.

Deficit de medici

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, dr. Peter Szilard, a fost prezent, luni, la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean şi a explicat că lipsa medicilor la instituţia pe care o conduce este una acută, iar prevederile legale prin care medicii de familie sunt obligaţi să obţină un atestat în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, în urma unor cursuri care durează şase luni, va îngreuna şi mai mult activitatea SAJ şi asigurarea liniei de gardă.

Citește și: Medicina de urgență, un domeniu dificil, dar cu satisfacții pe măsură

Potrivit sursei citate, unul dintre medicii de la staţia Miercurea-Ciuc a ales să lucreze ca medic de familie, iar SAJ Harghita mai dispune acum de doi medici la Miercurea-Ciuc şi de unul la Gheorgheni.

„În plus, la sfârşitul acestei luni trebuie să revină din concediu de creştere a copilului o doctoriţă care a lucrat la substaţia Odorheiu Secuiesc, sub supravegherea unui medic specialist de medicină de urgenţă care s-a pensionat, iar acum nu ar mai putea să fie prezentă pe ambulanţa C2, destinată intervenţiei medicale de urgenţă, întrucât nu deţine atestatul menţionat”, transmite sursa citată.

Toate aceste probleme au fost prezentate şi într-o scrisoare trimisă luni Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în care se subliniază faptul că a crescut numărul intervenţiilor, atât urgenţele de tip cod roşu cât şi transferurile interspitaliceşti ale pacienţilor critici, conducerea SAJ Harghita solicitând aviz pentru ca doctoriţa în cauză să să îşi desfăşoare activitatea în cadrul unui echipaj de urgenţă C2, până când va obţine atestatul.

În scrisoare se mai arată că, în contextul pandemiei de COVID-19 şi a schimbării legislaţiei, „cursurile în vederea obţinerii atestatului pentru medicina de urgenţă prespitalicească au fost suspendate”, astfel încât medicul în cauză nu a reuşit să parcurgă pregătirea profesională necesară conform legislaţiei.

În cadrul şedinţei CJ Harghita, dr. Peter a mai subliniat că, în lipsa medicilor de la SAJ, la transferurile interspitaliceşti va trebui ca spitalul care trimite un pacient într-o altă clinică, mai bine dotată, să asigure şi prezenţa unui medic sau ar trebui ca din centrele universitare, precum Târgu Mureş sau Braşov, să vină o ambulanţă tip C, ca să preia pacientul.

„Dacă legislaţia nu va fi schimbată şi medicul respectiv nu poate să se deplaseze la cazurile critice, o să ajungem că după februarie (...) nu o să putem să facem faţă la solicitări de tip zero şi la transferuri interclinice, când medicii de la spitalele din judeţul Harghita trimit cazurile critice către un spital mai bine dotat, cum este cel din Târgu Mureş. Deci, în curând, dacă nu o să găsim medici sau nu o să lase legislaţia că medicul care pe 23 ianuarie să se întoarcă din creşterea copilului, să devină, să zic aşa, activă, acum conform legii spitalul trimiţător ar trebui să asigure medic sau, dacă nu poate să asigure, centrul universitar din Târgu Mureş sau Braşov ar trebui să vină cu ambulanţă bine dotată dar care să fie şi cu medic de urgenţă sau ATI. (...) Eu, cum văd, în următorii doi-trei ani va fi greu la noi, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă”, a declarat dr. Peter Szilard.

Acesta a mai arătat că medicii de medicină de urgenţă nu vin să lucreze la SAJ pentru că cei care au această specializare trebuie să meargă să lucreze la camerele de gardă ale spitalelor.

El a cerut ajutorul Consiliului Judeţean, arătând că e foarte important ca această problemă să se rezolve.

„Am avut peste 40.000 de apeluri în 2022. O treime dintre acestea sunt, de obicei, de cod roşu. Aş solicita să luaţi în considerare şi să ne ajutaţi ca acele cazuri să fie acoperite, pe lângă transportul în spitale a cazurilor grave, la transporturile interspitaliceşti, unde este necesară şi prezenţa medicului. Este bine că helioportul este funcţional (heliportul SJU Miercurea-Ciuc, care urmează să înceapă să funcţioneze-n.red), este foarte bine că poate ateriza elicopterul, dar momentan, zilnic, avem trei transporturi care necesită prezenţa medicului. Deci helioportul şi elicopterul nu ne-au luat încă aceste cazuri, care sunt cele mai grave. Într-un spital ajungem foarte repede, dar dintr-un spital transportul într-un alt spital, acolo va presupune victime dacă nu vom avea un ajutor medical”, a conchis dr. Peter Szilard.

La şedinţa respectivă a fost prezent şi prefectul judeţului, Petres Sandor, care a spus că, în primul rând, este vorba de rezolvarea unei probleme pe termen scurt, respectiv o posibilă modificare legislativă sau o derogare pentru doctoriţa în cauză, pentru a putea lucra în continuare, astfel încât să nu fie periclitată funcţionarea Serviciului de Ambulanţă.

Pe de altă parte, prefectul a vorbit şi despre o problemă pe termen mediu şi lung, pe care o va reprezenta lipsa medicilor atât la SAJ, cât şi din reţeaua de medicină de familie.

„Dacă nu se întâmplă ceva, atunci în maximum cinci ani va scădea la jumătate numărul medicilor de familie, din cauza pensionărilor. Această parte a sistemului de sănătate se confruntă cu nişte provocări imense. Vorbim despre reţeaua de medici de familie şi a medicilor de ambulanţă şi acestea, fără o intervenţie foarte, foarte serioasă, pot fi paralizate. pe termen mediu şi lung. În acele eforturi ca să putem să obţinem modificări sau schimbări, orice ajutor poate fi important şi astfel şi ajutorul Consiliului Judeţean Harghita şi vă mulţumesc dacă primim acest ajutor din partea dumneavoastră”, a spus prefectul judeţului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe