Newsflash
Știri

Proiect inovativ de abordare integrată a bolii cronice de rinichi

de Dorina Novac - iul. 26 2022
Proiect inovativ de abordare integrată a bolii cronice de rinichi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti anunţă lansarea unui proiect inovativ de educaţie medicală pentru medicii de familie şi navigare ghidată a pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

Proiectul este centrat pe boala cronică de rinichi (BCR), afecţiune cronică netransmisibilă, potrivit medicilor mult subdiagnosticată la noi în ţară, denumită şi „ucigaşul din umbră”, care are impact atât din perspectiva sănătăţii individului cât şi social şi economic, au precizat reprezentanții Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucureşti.

UMF Carol Davila

„Prin lansarea acestui proiect ne-am propus să contribuim, având o analiză pragmatică, fundamentată pe evidenţe ştiinţifice, la dezvoltarea unui cadru optimizat de management al bolii cronice de rinichi. Proiectul, care este unul inovativ mai ales din perspectiva abordării, urmăreşte transformarea managementului bolii cronice de rinichi în România prin: educaţie medicală privind etapele corecte de diagnosticare a bolii cronice de rinichi; extinderea depistării precoce în BCR; integrarea BCR în contextul mai larg al bolilor netransmisibile; consolidarea abordării multidisciplinare pentru un management eficient al pacienţilor cu boală cronică de rinichi. Avem, astfel, dorinţa de a crea un cadru de standardizare, aliniere şi integrare în managementul bolii cronice de rinichi, respectiv un model de bună practică în managementul bolilor cronice netransmisibile în România”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul  UMF „Carol Davila” Bucureşti.

Citește și: UMFCD a organizat un curs postuniversitar în domeniul „Economia sănătății”

Potrivit sursei citate, impactul major al bolii cronice de rinichi asupra sistemelor de sănătate prin progresia către stadii avansate (când este necesară terapie de substituţie renală, prin dializă sau transplant renal) a determinat dezvoltarea de planuri naţionale, măsuri şi programe menite să identifice pacienţii cu risc crescut pentru a se putea pune un diagnostic corect şi la timp, în condiţiile în care doar una din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este identificată în stadii în care pot fi luate măsuri pentru încetinirea progresiei şi reducerea decesului prematur din cauze cardiovasculare sau renale.

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prin Fundaţia Împreună pentru Educaţie şi Sănătate şi este realizat în baza unui contract de colaborare cu AstraZeneca, scrie Agerpres.

Boala cronică de rinichi este în prezent a 10-a cauză de mortalitate la nivel mondial, estimându-se însă că va ajunge pe locul 5 până în 2040, fiind strâns legată de alte patologii cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, conform UMF. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe