Newsflash
Internaționale

De ce unii pacienți se confruntă cu diareea cauzată de antibiotice

de Florentina Ionescu - feb. 15 2022
De ce unii pacienți se confruntă cu diareea cauzată de antibiotice

Un studiu recent scoate la iveală noi informații cu privire la diareea asociată cu consumul de antibiotice.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Singapore General Hospital (SGH) și de la Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART) a scos la iveală motivul pentru care unii pacienți se confruntă cu diaree după ce au luat medicamentul antibiotic amoxicilină/acid clavulanic (cunoscut și ca Augmentin). Acesta este un antibiotic prescris foarte des, folosit pentu a trata multe infecții, printre care pneumonia și infecțiile tractului urina, scrie medicalxpress.com

antibiotice studiu diaree cauza bacterii microbiom intestinal
Fotografie creată de Pietro Jeng, de la Pexels

Echipa ce cercetători a descoperit că nivelul unei familii de bacterii din clasa Clostridi (Ruminococcaceae) care îndeplinește un rol împortant în menținerea sănătății intestinului are un impact puternic asupra simptomelor de diaree ca urmare a tratamentului cu antibiotice.

„Problema aceasta este foarte reală pentru pacienții care nu pot lua amoxicilină/acid clavulanic deoarece le provoacă diaree, chiar dacă este un antibiotic eficient și deloc costisitor pentru infecția lor. Cunoscând de ce apare diareea ne poate ajuta să identificăm acele persoane la risc de a dezvolta diaree asociată consumului de antibiotic, și putem pune la cale strategii de tratament, în viitor, pentru a reduce la minimum sau pentru a evita astfel de efecte adverse”, a declarat dr. Shirin Kalimuddin, consultant de la Department de Boli Infecțioase de la SGH și principalul investigator al acestui studiu.

Analizare prin secvențiere genetică

În total, 30 de voluntari sănătoși au fost recrutați pentru acest studiu. Fiecare a primit un tratament de trei zile cu amoxicilină/acid clavulanic. Probe din fecalele participanților au fost preluate în anumite zile, pe o perioadă de patru săptămâni și apoi analizate folosindu-se secvențierea genetică, pentru ca oamenii de știință să identifice schimbările apărute în flora intestinală în timpul perioadei de studiu.

Sursa citată precizează că rezultatele studiului au arătat că valorile bacteriei Ruminococcaceae în fecalele voluntarilor la acest studiu care au dezvoltat diaree au fost semnificativ scăzute atunci când le-au comparat cu fecalele celor care nu au dezvoltat diaree, atât înainte cât și în timpul tratamentului cu amoxicilină/acid clavulanic.

Acest lucru sugerează că persoanele pot, în funcție de compoziția microbiomului intestinal, să fie predispuse la diaree asociată tratamentului cu antibiotic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe