Newsflash
Internaționale

Curtea Supremă a SUA menţine accesul la mifepriston

de Dr. Mariana MINEA - apr. 28 2023
Curtea Supremă a SUA menţine accesul la mifepriston

Curtea Supremă a Statelor Unite blochează restricţiile solicitate de curţile inferioare privind accesul la mifepriston. Însă acesta va fi supus unor reguli.

Decizia prin care Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite aproba utilizarea mifepriston în scopul inducerii avortului a fost suspendată, la începutul lunii aprilie, de un judecător din Texas. Argumentul său a fost că medicamentul ar prezenta efecte adverse grave și că ar fi fost aprobat prin procedură accelerată, lucruri pe care FDA le-a demonstrat ca fiind incorecte. Sentinţa judecătorului a venit în procesul intentat FDA în noiembrie 2022 de un grup de medici numit Alianţa pentru Medicină Hipocratică.

În iunie anul trecut, Curtea Supremă a stabilit, ca urmare a procesului Dobbs vs Jackson Women’s Health Organization, că dreptul la avort nu se află înscris în Constituţia SUA. Acest lucru însemna că legislaţia pe tema avortului nu putea fi stabilită la nivel naţional și că fiecare stat american putea funcţiona după regulile propriilor reprezentanţi aleși.

***

Legea din 1973

Decizia abroga astfel legea obţinută în 1973, în urma procesului Roe vs Wade. În acel proces, o femeie însărcinată a dat în judecată statul Texas, susţinută de un medic, în contextul în care avortul era permis doar în situaţiile în care sarcina punea în pericol viaţa mamei. Curtea Supremă a decis atunci că dreptul la avort este asimilat dreptului la intimitate, un drept fundamental oferit de Constituţie, care ar permite astfel unei persoane să aleagă dacă face sau nu avort. Însă acesta nu este un drept absolut, se arată în decizie, el fiind pus în balanţă cu dreptul statului de a proteja sănătatea și viaţa fătului.

Curtea Supremă a stabilit și intervale de timp în care se putea interveni prin avort. Astfel, statul putea permite avortul în trimestrul al doilea (săptămânile 13-24) de sarcină, dacă acest lucru avea legătură rezonabilă cu sănătatea mamei. În trimestrul al treilea (după săptămâna 25), interesul statului pentru viaţa fătului depășea dreptul la intimitate, iar avortul era interzis. Între timp, limita maximă de 25 de săptămâni coborâse la 23 de săptămâni, în urma descoperirilor știinţei privind viaţa intrauterină.

În România, avortul este permis la cerere până în săptămâna 14 de sarcină.

În 2018, statul Missisippi a trecut o lege care prin care vârsta maximă până la care se putea interveni prin avort se reducea de la 23 la 15 săptămâni. Motivul - la vârsta de 15 săptămâni, fătul ar fi complet viabil. Legea nu a fost pusă în practică din cauza unor aspecte legislative. Referitor la această lege, singura clinică de întreruperi de sarcină din Jackson a dat în judecată statul, argumentul lor fiind neconstituţionalitatea legii. 

După decizia Curţii Supreme din 2022, o parte dintre statele americane au interzis total avortul, revenind la reglementările de acum 50 de ani. Anunţul lor a venit și în urma unei ample campanii de lobby purtate de ambele tabere, pro și contra avort.

***

Reguli mai stricte

Decizia Curţii Supreme din 21 aprilie a.c. menţine mifepristonul printre opţiunile disponibile pentru întreruperile de sarcină, în statele în care această procedură este permisă. Însă utilizarea lui va trebui să respecte reguli mai vechi, pe care FDA le modificase între timp. Astfel, medicamentul va fi disponibil pentru utilizare până în săptămâna a șaptea de sarcină (anterior era permis până în săptămâna a zecea). De asemenea, este interzisă trimiterea lui prin poștă – măsură care fusese luată în 2021, în contextul pandemiei.

Medicamentul va fi recomandat de un medic și va necesita trei consulturi medicale: primul, pentru administrarea de mifepriston; al doilea, pentru administrarea de misoprostol (un alt hormon), iar al treilea, pentru o evaluare medicală ce ar putea sesiza la timp eventualele complicaţii.

Următoarea audiere în acest proces va avea loc la 17 mai.

 

 


Notă autor:

https://bit.ly/3n1GVSE
https://cnn.it/43X1v7o
https://reproductiverights.org/maps/abortion-laws-by-state/
https://bit.ly/41Phrqi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe