Newsflash
Internaționale

Un judecător suspendă aprobarea FDA pentru mifepriston

de Dr. Mariana MINEA - apr. 14 2023
Un judecător suspendă aprobarea FDA pentru mifepriston

Un judecător federal din Texas a suspendat, la 7 aprilie, decizia FDA prin care aceasta aproba mifepriston pentru inducerea avortului. Mifepriston a fost aprobat în acest scop în SUA în urmă cu 20 de ani.

Decizia judecătorului texan Matthew Kacsmaryk ar urma să se aplice la nivel naţional într-o săptămână, dacă administraţia Biden nu face recurs. Judecătorul și-a motivat decizia prin faptul că medicamentul ar prezenta efecte adverse grave, că Administraţia pentru Alimente și Medicamente ar fi ezitat în luarea deciziei și că s-ar fi bazat pe studii care nu i-au susţinut concluzia.

La câteva minute după acest anunţ, un judecător federal din Washington a emis un ordin care susţinea contrariul, spunând și că Departamentul de Justiţie va face recurs. La rândul său, președintele Joe Biden a declarat că administraţia sa va ataca decizia. „Dacă ar rămâne în picioare, ar însemna că niciun medicament eliberat pe bază de reţetă aprobat de FDA nu ar fi la adăpost de astfel de atacuri ideologice, politice”, a spus președintele american.

Mifepriston, care este folosit împreună cu misoprostol pentru inducerea avortului, este responsabil pentru 53% dintre întreruperile de sarcină din SUA.

Dincolo de medicină

O coaliţie de medici care se opun avortului, numită Alianţa pentru Medicină Hipocratică, a dat în judecată FDA în noiembrie pe motivul aprobării mifepriston. Grupul a declarat că FDA a abuzat de autoritatea sa pentru a autoriza mifepriston printr-o procedură de aprobare accelerată. Această cale este folosită pentru aprobarea medicamentelor noi destinate pacienţilor cu boli grave ori ameninţătoare de viaţă care nu au alternative viabile pe piaţă.

Potrivit CNBC, coaliţia medicilor a fost reprezentată în proces de avocaţii care au colaborat cu legiuitorii din Mississippi în formularea deciziei Curţii Supreme de anul trecut – ei au argumentat la vremea respectivă că dreptul la avort nu este prevăzut în Constituţia SUA. Decizia a dat statelor americane puterea de a reglementa orice aspect neprotejat de legea federală privind avortul.

În răspunsul dat în ianuarie acestui proces, reprezentanţii FDA, care au numit cazul „extraordinar și fără precedent”, au explicat că mifepriston nu a fost aprobat apelând la ruta accelerată – peste patru ani au trecut de la depunerea documentaţiei până la primirea aprobării. FDA a aprobat mifepriston ca o metodă sigură și eficientă de a stopa o sarcină timpurie pe baza dovezilor știinţifice.

Experienţa celor 20 de ani a arătat că administrarea de mifepriston se asociază cu o mortalitate de cinci cazuri la un milion de femei, o rată similară administrării de ibuprofen ori acetaminofen. Poate fi însoţită de efecte adverse, de cele mai multe ori ușoare – ameţeală, dureri de cap, vomă, diaree, febră sau frison. Mai puţin de 0,3% dintre pacientele care au luat mifepriston au prezentat reacţii adverse importante, precum hemoragie majoră, infecţie sau nevoia de spitalizare.

 


Notă autor:

https://www.cnbc.com/2023/04/07/federal-judge-stays-fda-abortion-pill-approval-gives-time-to-appeal.html
https://edition.cnn.com/2023/03/15/health/mifepristone-what-is-it/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe