Newsflash
Internaționale

Copiii din Ucraina primesc tratament salvator în Marea Britanie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 18 2022
Copiii din Ucraina primesc tratament salvator în Marea Britanie

Un grup de 21 de copii ucraineni care suferă de cancer vor primi în Marea Britanie tratamente vitale, a anunţat secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid.

copiiUK

Copiii și aparţinătorii au ajuns în Marea Britanie din Polonia, cu un zbor special organizat de Guvernul britanic, după o solicitare făcută de polonezi. Micii pacienţi au fost evaluaţi de medici înainte de a fi internaţi în spitale, în funcţie de necesităţi. De asemenea, nouă medici de la Spitalul Southampton pentru Copii au mers în Polonia pentru a însoţi acest grup de copii.

        Sute de ucraineni nu au mai primit îngrijiri medicale de la începutul războiului, iar resursele spitalelor și ale orașelor au fost epuizate treptat. Mai mulţi copii au fost trimiși în Polonia, unde autorităţile au luat toate măsurile pentru a le asigura condiţiile necesare. Un pediatru oncolog din Polonia a declarat presei că majoritatea copiilor care au ajuns în spitalele din ţară erau într-o stare gravă. Guvernul britanic a trimis în Ucraina, până în acest moment, opt zboruri cu dispozitive medicale, inclusiv pentru asistenţă medicală de terapie intensivă, ca parte a răspunsului umanitar la criză.

Criza sanitară din regiune

        Conform datelor din raportul publicat de OMS la 11 martie, 2,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina până la momentul respectiv, 982 de civili au fost răniţi și au fost înregistrate 564 de decese în rândul civilor.

        Experţii OMS au identificat mai multe probleme referitoare la criza sanitară din Ucraina. Acestea se referă la:

  • traumatisme și leziuni apărute în urma conflictelor din regiune, în contextul accesului deficitar la îngrijirile medicale;
  • risc crescut de izbucnire a epidemiilor (rujeolă, polio, COVID-19, tuberculoză, HIV, diferite sindroame diareice, în contextul afectării alimentării cu apă potabilă și a infrastructurii, acoperirii vaccinale deficitare, accesului deficitar la medicamente și îngrijiri medicale etc.); creșterea riscului traficului de persoane (populaţie vulnerabilă, refugiaţi, copii, tineri);
  • risc de violenţă crescută îndreptată către femei, copii, vârstnici;
  • afectarea sănătăţii materne ca urmare a scăderii accesului la îngrijiri medicale obstetricale corespunzătoare, cu consecinţe asupra morbidităţii și mortalităţii materne (se estimează că aproximativ 80.000 de femei vor naște în Ucraina în următoarele trei luni).

Notă autor:

https://www.bbc.com/news/uk-60731806

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe