Newsflash
Diverse

Manifestare pneumologică omagială

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - dec. 12 2012
Manifestare pneumologică omagială
   La Craiova, în perioada 15–17 noiembrie, a avut loc a treia ediţie a simpozionului naţional omagial „Zilele Golli“, desfăşurat sub egida Societăţii Române de Pneumologie, a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova şi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ Craiova. Tema acestui an a fost „Patologia respiratorie – de la diagnostic la recuperare“, în organizarea unui inimos colectiv condus de conf. dr. Mimi Niţu.
   Programul a debutat cu o serie de cursuri postuniversitare cu două teme de interes: sindromul de apnee obstructivă în somn şi implicaţiile sale în patologia generală, cu expuneri realizate de mai mulţi colegi cu experienţă în domeniu – Oana Deleanu, Andreea Coman, Diana Medregoniu ş.a.; concomitent, a avut loc şi un curs de abordare fitoterapeutică a afecţiunilor infecţioase ale aparatului respirator, cu o serie de prezentări legate de avantajele şi limitele acestei variante terapeutice, cu implicaţiile în virozele respiratorii, cu efectele expectorante şi fluidifiante şi cele de stimulare a imunităţii organismului.
   După deschiderea festivă, unde s-a rememorat viaţa profesorului Virgiliu Golli – atât cu ajutorul unor imagini, cât şi prin alocuţiunile unor foşti doctoranzi ca prof. asoc. dr. Cristian Didilescu şi prof. dr. Nicolae Galie –, abordările din zilele următoare s-au axat pe trei teme majore: tulburările respiratorii în timpul somnului, bronhologia şi recuperarea respiratorie.
   În cadrul primei părţi, s-au trecut în revistă aspecte legate de abordarea actuală a pacientului cu tulburări respiratorii în timpul somnului într-un laborator de somnologie, impactul fumatului în sindromul de apnee în somn, bruxism, legătura cu accidentele rutiere, ateroscleroza, îmbătrânirea, sindromul de rezistenţă a căilor respiratorii superioare etc. Au participat la discuţii Oana Arghir, Mimi Niţu, Loredana Roşca, Mihaela Trenchea, Ştefan Rujinschi ş.a. În sfera bronhologiei, s-au analizat pe rând latura intervenţională terapeutică, indicaţiile acesteia, rolul ecografiei endobronşice (EBUS) în cancerul bronhopulmonar, stenozele traheale postintubaţie, corpii străini traheobronşici etc. Expunerile au fost susţinute de Ruxandra Ulmeanu, Emilia Crişan, Mihai Olteanu, Alina Croitoru ş.a.
   Ziua a doua a fost alocată lucrărilor grupului de reabilitare respiratorie, unde la ordinea zilei au fost utilitatea în practica medicală, selectarea şi urmărirea pacientului candidat la recuperarea pulmonară, calitatea vieţii şi perspective în managementul pacientului cu sindromul bronşitic obstructiv, nutriţia şi sănătatea, rolul în tratamentul bronşiectaziilor etc. Au susţinut aceste prezentări Paraschiva Postolache, Oana Arghir, Roxana Nemeş, Ileana Bazavan ş.a.
   În final, s-au analizat alte modalităţi practice de antrenament al musculaturii inspiratorii, recuperarea respiratorie în tuberculoza pulmonară, rolul testului de şase minute şi al chestionarului CAT în recuperarea respiratorie din BPOC etc. Au ţinut prelegeri Beatrice Mahler, Gina Ciolan, Damaris Ardelean ş.a. Nu au lipsit nici sesiunile de postere şi nici prezentările unor companii farmaceutice.
   În peisajul pneumologic românesc, această manifestare are o unicitate care o recomandă: omagiul adus unui profesor de către discipolii săi, cu ediţii care se repetă cu regularitate, dar şi prezenţa de fiecare dată a unor lideri cunoscuţi din şcoala de pneumologie românească actuală dau savoare acestei manifestări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe