Newsflash
REUNIUNI

Conectați la marile centre europene de pneumologie

Conectați la marile centre europene de pneumologie

Timp de două zile, în perioada 20-21 februarie 2020, Bucureștiul a fost conectat la alte trei centre de pneumologie europene (Bruxelles, Roma, Hamburg), în cadrul unui curs ERS privind afecțiunile respiratorii cronice. Numărul participanților a fost peste 2.000.

ERS 1

Prima zi a cursului Societății Europene de Boli Respiratorii (ERS) a fost alocată prevenției exacerbărilor și noilor tratamente, plecând de la aspecte care țin de patogenia BPOC. Prof. Marc Miravitlles, prof. Mona Bafadhel și prof. dr. Claus Vogelmeier au abordat fațete interesante legate de această afecțiune, precum: de ce exacerbează pacientul; legăturile dintre eozinofil și BPOC sau prevenția exacerbării. Ele au fost completate de prof. dr. Konstantinos Kostikas, care a vorbit despre modul de aplicare a științei în îngrijirea pacientului. Această primă parte a fost urmată de o sesiune de întrebări și de interactivitate cu colegii români aflați în sală, pe teme diverse, de la țigara electronică până la minusurile și plusurile telemedicinii în BPOC. Sesiunea de după amiază a abordat tot subiectul prevenției exacerbărilor și utilizarea corticoizilor orali, dar în astmul bronșic.

Ziua a doua a început în forță cu o altă temă de actualitate: progrese în managementul tumorilor toracice. În ultima sesiune, tema principală a fost „prevenția și noile terapii în infecțiile respiratorii”. Și-au adus aportul: prof. Eva Polverino („Terapii inhalatorii antibiotice în infecțiile acute și cronice respiratorii”), prof. dr. Mathias Pletz („Cercetări și dezvoltarea de noi antibiotice pentru a depăși chimiorezistența microbiană”) sau prof. Angeliki Melidou („Medicamente antivirale și vaccinuri pentru gripă 2019/2020 în Uniunea Europeană”).

Așa cum au remarcat organizatorii din partea ERS, acest simpozion în regim de telemedicină a fost un succes. Pentru pneumologii români a fost și un moment de satisfacție. Pe de o parte, Societatea Română de Pneumologie a fost partener într-un eveniment internațional, iar pe de alta, participanții din țară au fost cei mai activi în momentele de interactivitate, adresând o multitudine de întrebări și comentarii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe