În cadrul secției de cardiologie intervențională ARES din Spitalul Monza a avut loc o procedură inedită: implantarea stimulatorului cardiac Micra - cu 93% mai mic decât stimulatoarele cardiace convenționale.
Blocurile atrioventriculare reprezintă un tip de aritmie cardiacă în care transmiterea semnalului electric între camerele superioare ale inimii (atrii) și cele inferioare (ventriculi) este afectată, se arată într-un comunicat.
În timp ce unii pacienți nu prezintă simptome cardiace majore iar tulburarea de ritm de tip bloc atrioventricular este diagnosticată în timpul unui consult cardiac de rutină, majoritatea pacienților acuză lipsă de aer, oboseală accentuată, slăbiciune, amețeli, stare de leșin până la pierderea stării de conștiență.
A fost și cazul bărbatului de 60 de ani care s-a adresat echipei medicale ARES București. După consultul cardiologic și evaluarea raportului risc/beneficiu, medicii și pacientul au optat pentru implantarea unui stimulator cardiac fără sonde tip Micra – cel mai mic stimulator cardiac din lume.
Procedura minim invazivă a fost realizată cu succes de dr. Horia Roșianu și dr. Iulia Popa, medici cardiologi cu competență în aritmologie, echipă care a realizat anul trecut prima implantare a unui stimulator Micra la noi în țară, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
Ajuns în sala de electrofiziologie, pacientului i s-a efectuat sedarea profundă urmată de anestezia locală cu Xilină, în zona inghinală. Procedura a continuat cu puncționarea venei femurale drepte și introducerea tecii portante a stimulatorului. Dr. Horia Roșianu a avansat cateterul de livrare până la nivelul ventriculului drept și după ce s-a asigurat de buna poziționare, a ancorat dispozitivul în mușchiul inimii.
Stimulatorul cardiac Micra este un dispozitiv medical de ultimă generație, proiectat să ofere stimulare cardiacă pacienților cu tulburari de ritm de ritm cardiac cu frecvență joasă (bradiaritmii). În prezent, este cel mai miniaturizat stimulator cardiac permanent din lume, fiind doar puțin mai mare decât o capsulă cu vitamine. Stimulatorul nu are sondă și descarcă impulsuri electrice direct în inimă, fiind ancorat direct în interiorul inimii, în ventriculul drept, pe calea venei femurale.
Procedura a fost un real succes, iar pacientul prezintă o stare generală foarte bună. Urmează să fie externat cu recomandarile specifice purtatorilor de stimulator cardiac. Pacienții cu stimulator Micra pot efectua examinare RMN cu condiția discuției anterioare cu medicul aritmolog care programează aparatul”, se mai precizează în comunicat.
Acest tip de stimulator este potrivit pentru pacienții ale căror particularități anatomice fac dificilă implantarea sondelor unui stimulator clasic, precum și pentru pacienții care au contraindicație pentru stimulatorul cardiac convențional. Este vorba despre pacienții în vârstă, fragili, cu multiple afecțiuni asociate, pacienții oncologici care au suferit radioterapie la nivelul toracelui sau pacienții aflați în insuficiență renală care fac dializă.
Stimulatorul Micra poate fi o opțiune și pentru pacienții care au indicația implantării unui stimulator convențional și doresc un aparat performant care reduce la zero riscul de complicații determinat de prezența sondelor sau a buzunarului subcutanat.
Este prima intervenție de implantare a unui stimulator cardiac fără sonde tip Micra în domeniul privat, în București. În România s-au mai făcut numai câteva intervenții de acest gen, la spitale din Cluj-Napoca și Târgu Mureș.
Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluții terapeutice inovatoare de cardiologie și radiologie intervențională.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe