Newsflash
OPINII

Cei care înțeleg

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - aug. 18 2023
Cei care înțeleg

Zvonurile și prejudecăţile despre un curs sau o materie fac rău viitorilor absolvenţi și îi mâhnesc pe dascălii care se dedică acestei misiuni.

Chiar dacă, probabil, acei tineri studenţi sunt mai puţini, ei există. Mă refer la tinerii care fie nu se lasă minţiţi, fie, chiar dacă sunt derutaţi iniţial și pășesc cu frică în Institutul „Cantacuzino”, realizează că adevărul este cu totul altul și că nu are nicio legătură cu aberaţiile transmise pe „reţelele de socializare” sau pe alte căi. Cel mai probabil, ei au moștenit de la părinţi și bunici, dar și prin bună creștere acasă și la școală, deprinderi bune, un mod corect de a gândi, discernământ și dorinţa reală de a învăţa și de a deveni „medici buni și foarte buni și oameni pe măsură”. Pentru ei este uneori chiar foarte greu; fiind relativ puţini, sunt obligaţi să înfrunte mulţimea relelor din viaţa de zi cu zi. Noi sperăm că vor reuși și că vor face parte dintre acei medici la care nu ne va fi teamă să mergem pentru un sfat, pentru un diagnostic sau pentru tratament.

Un student care venise cu frică, sigur de faptul că nu o să îi placă niciodată microbiologia*, spune așa: „După un semestru puteam să dezmint toate zvonurile acelea ciudate. Cartea dumneavoastră este foarte bine scrisă, iar dv. sunteţi un om senin, care radiază bună dispoziţie. Am doar cuvinte de laudă pentru că: m-aţi făcut să îmi placă microbiologia și am descoperit un alt mod de a face medicina în cadrul Cercului de microbiologie, unde m-am simţit întotdeauna bine și am învăţat lucruri mereu surprinzătoare”. Cine dorește să înţeleagă va înţelege adevărul.

Mesaje de la studenţi

Am primit și alte mesaje, după încheierea anului universitar. „Deși am fost și eu «aburită» la fel ca ceilalţi colegi, s-a simţit chiar de la primul curs că este diferit... că va fi diferit faţă de alte materii. A fost într-adevăr altceva, însă toate cerinţele, sfaturile, sarcinile obligatorii sau sugerate au avut un substrat, iar scopul a fost doar evoluţia noastră. Am învăţat să punem întrebări, să ne întrebăm «de ce», fără să luăm lucrurile ca atare, am învăţat să observăm, să ne creăm și exprimăm propria opinie, am fost auziţi și consider că tot ce s-a făcut a fost în avantajul nostru, al studenţilor. Cred și știu că tot ce s-a cerut de la noi a fost deschidere și curiozitate. Dorinţa de cunoaștere a fost întotdeauna răsplătită. Am cunoscut o mulţime de oameni minunaţi. Oportunităţile sunt la un pas distanţă atunci când îţi dorești și vrei mai mult.”

„Am fost surprinsă de cât de bine sunt organizate cursurile, fiind obișnuită să pierd mult timp căutând materialele de pe care trebuie să învăţ; la microbiologie nu am întâlnit niciodată problema aceasta. Materia este foarte bine structurată și sigur utilă și pentru viitor. Cunosc colegi mai mari care mi-au spus că știu noţiunile de imunitate de la cursurile dv., că au fost cel mai bine explicate. După un an universitar, am rămas cu amintiri plăcute. Încă de la început mi-am dat seama că o să fie una dintre materiile mele preferate, și chiar așa a și fost.”

„Din perspectiva de student am putut observa rigurozitatea, dar și grija ca studenţii să aibă condiţiile optime pentru a învăţa, diferit faţă de alte materii, unde se observă o oarecare nepăsare. Acest lucru m-a impresionat. La fiecare curs/LP era clar că profesorul își dorește să înţelegem. Mă bucur că seria mea a studiat microbiologia la Institutul «Cantacuzino».”

„Ceea ce m-a impresionat foarte plăcut, atât la cursul dv., dar și la orele de LP este pasiunea și implicarea tuturor cadrelor didactice. Îmi pare sincer rău că nu este inclus în programă încă un an de Microbiologie, deoarece suntem o ţară (mă refer la mine și colegii mei mediciniști) care are nevoie de mai multă educaţie în acest sens.”

Nu suntem roboţi, răutatea și neadevărul ne mâhnesc. Dar avem o singură soluţie** – să continuăm. Cei care doresc vor înţelege și vor veni alături de noi în munca și lupta pentru un sistem de sănătate mai bun, mai empatic, pentru români și pentru România.

 


Notă autor:

*https://www.viata-medicala.ro/despre-lipsa-bunului-sim-intre-colegi-33428
**https://www.viata-medicala.ro/totusi-imi-pasa-33519

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe