Newsflash
Internaționale

Argentina: mai multe decese cauzate de legioneloză

de L. Budin - sept. 5 2022
Argentina: mai multe decese cauzate de legioneloză

Un focar de pneumonie provocată de bacteria Legionella, asociat unei clinici private din nord-vestul Argentinei, a făcut alte două victime, ridicând bilanţul la 11 decese.

Cea de-a şasea victimă din ultima săptămână este un bărbat de 81 de ani care prezenta comorbidităţi şi era spitalizat în stare gravă, fiind plasat sub asistenţă respiratorie, a precizat ministerul argentinian al Sănătății, într-un comunicat preluat de AFP și Agerpres.

radiografie-plamani-bilaterala

Ministerul a mai anunţat decesul unui pacient, un bărbat de 64 de ani, care prezenta şi el comorbidităţi.

Din data de 18 august s-a înregistrat un total de 11 decese, asociate unei clinici private din San Miguel de Tucuman, capitala provinciei Tucuman.

Majoritatea bolnavilor fac parte din personalul sanitar, iar o altă persoană bolnavă este o pacientă de 70 de ani care a suportat intervenţii chirurgicale în aceeaşi clinică.

Originea acestor pneumonii bilaterale grave a atras atenţia corpului medical local, testele iniţiale eliminând drept cauză a îmbolnăvirii COVID-19, gripa şi hantavirusul.

Mai multe probe medicale au fost trimise la Institutul Malbran din Buenos Aires, o referinţă naţională în materie de boli infecţioase.

Sâmbătă, ministrul argentinian al Sănătăţii, Carla Vizzotti, a anunţat că agentul bacterian în cauză este probabil Legionella pneumophila.

Legioneloza este o infecţie pulmonară gravă de origine bacteriană, iar infectarea se poate face pe cale respiratorie, prin inhalarea bacteriei din apă ori prin aerul condiţionat, a reamintit ministrul argentinian.

Preşedintele Colegiului medical din provincia Tucuman, Hector Sale, a subliniat săptămâna trecută că patologia observată de medici este „agresivă”, dar că că nu ar fi vorba despre o boală care determină  transmitere bacteriană de la o persoană la alta, întrucât „contacţii apropiaţi ai acestor pacienţi nu prezintă niciun simptom”.

Slănic: proiect dedicat întâlnirii medicilor cu pacienţii cu boli rare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe