Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Cancerul pancreatic, anticipat de inteligența artificială

de Florentina Ionescu - mai 26 2023
Cancerul pancreatic, anticipat de inteligența artificială

Cu ajutorul unui instrument bazat pe inteligenţă artificială, oamenii de știinţă au identificat persoanele aflate la cel mai înalt risc de a dezvolta cancer pancreatic.

Rezultatele cercetării, publicate în 8 mai a.c. în Nature Medicine, arată că inteligenţa artificială (IA) a identificat persoanele la risc de a dezvolta cancer pancreatic cu până la trei ani înaintea unui diagnostic, doar pe baza dosarelor medicale ale pacienţilor. O astfel de abordare ar putea grăbi detectarea acestui tip de cancer și ar putea duce la administrarea timpurie a tratamentului, îmbunătăţind astfel prognosticul și prelungind viaţa pacienţilor.

Doar 12% dintre cazurile de cancer pancreatic sunt diagnosticate precoce. În ciuda progreselor uriașe făcute în ultimii ani în tehnicile chirurgicale, în chimioterapie și în imunoterapie, rata de supravieţuire în această afecţiune rămâne una foarte scăzută.

Instrumentul de screening bazat pe IA reprezintă o oportunitate de a modifica traiectoria unui cancer pancreatic, cunoscut ca o boală agresivă, greu de diagnosticat și de tratat precoce, când șansele de succes sunt mai mari, a spus profesorul Søren Brunak, implicat în studiu. Cercetarea a fost condusă de investigatorii de la Harvard Medical School și de la Universitatea din Copenhaga, în colaborare cu alte entităţi.

Dosarele medicale au fost analizate
 

În cadrul acestui studiu, un algoritm de inteligenţă artificială a fost instruit pe două seturi separate de date, ce însumau nouă milioane de dosare medicale ale pacienţilor, din Danemarca și din SUA. Cercetătorii au cerut modelului de IA să caute semne grăitoare și indicii. Pe baza unor combinaţii referitoare la codurile de boală și la momentul apariţiei acestora, modelul a putut să prezică ce pacienţi au cea mai mare probabilitate să dezvolte cancer pancreatic în viitor.

Mai exact decât estimările actuale
 

Cercetătorii au testat diferite versiuni ale modelelor de IA, capabile să detecteze persoanele la risc înalt de a dezvolta boala după perioade de șase luni, un an, doi ani și trei ani. În final, fiecare versiune a algoritmului a fost în mod substanţial mai exactă în a identifica aceste persoane, comparativ cu estimările actuale ale incidenţei bolii la nivelul populaţiei.


Sursă articol: hms.harvard.edu/news/ai-predicts-future-pancreatic-cancer 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe