Newsflash
CAMPANII

Principii generale de recuperare a vaccinării la copil

de Dr. Sandra Adalgiza ALEXIU - iul. 19 2019
Principii generale de recuperare a vaccinării la copil

O abordare nouă în rândul specialiștilor vizează personalizarea schemei de vaccinare în funcţie de situaţiile întâlnite în realitate: copii care nu s-au vaccinat din cauza unor contraindicaţii, a refuzului părinţilor sau a lipsei vaccinurilor.

În ultimii ani, medicii de familie s-au confruntat cu mai multe probleme importante legate de vaccinare: pe de o parte, problemele de aprovizionare, de acum cunoscute și, din păcate, încă nerezolvate; pe de altă parte, refuzul vaccinării, o problemă cu caracter internaţional, importată împreună cu pseudo­știinţa și cu pseudospecialiștii care construiesc, mai ales în social-media, campanii antivaccinare. Din aceste motive, a fost nevoie de o abordare nouă în rândul profesioniștilor, care să pună accentul pe personalizarea schemei de vaccinare, pe adaptarea acesteia la situaţiile create. VM 29, p.4-5 - 1
Am constatat în numeroase situaţii, împreună cu colegii mei din Grupul de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dar și în numeroase discuţii interdisciplinare, că problematica vaccinărilor nu a constituit o bună vreme o prioritate a subiectelor de educaţie medicală continuă. Din acest motiv, persistă încă, din păcate, în rândul specialiștilor din lumea medicală, numeroase mituri sau proceduri care astăzi sunt perimate. De aceea, a fost nevoie să insistăm mai mult pe scheme de recuperare a vaccinărilor, pe importanţa dozelor de rapel, dar și pe schimbarea modului de comunicare cu persoanele care vin la vaccinare. Iar aceste activităţi ale noastre continuă și se vor desfășura mai departe, atât prin întâlniri directe în cadrul manifestărilor medicale, cât și prin cursuri online.
De aceea, recomandăm profesioniștilor cursurile puse la dispoziţie gratuit pe platforma online a SNMF, www.formaremedicala.ro, cursuri cu problematică adaptată specialităţii de medicina familiei, dar aplicabilă și altor colegi care vaccinează.

Indicaţii

Astăzi, în cabinetele noastre se prezintă copii sau adulţi care nu se încadrează în schema naţională de vaccinare din multiple cauze, printre care: contraindicaţii temporare ale vaccinării; refuzul vaccinării; lipsa vaccinurilor. VM 29, p.4-5 - 2
Prin urmare, va fi nevoie să recuperăm vaccinarea la:
- migranţi;
- copii sau adulţi cu schema incompletă;
- copii sau adulţi al căror status s-a schimbat (de exemplu, au devenit persoane la risc pentru anumite boli) sau care trebuie incluse în anumite programe (risc de pneumonie, splenectomie etc.);
- persoane care au devenit eligibile ca urmare a modificării schemei naţionale de vaccinare.
Pentru a calcula o schemă de recuperare, avem nevoie de:
- date despre pacient (vârstă, antigene deja efectuate, schema veche de vaccinare);
- principii de recuperare și ghiduri de vaccinare;
- discuţii cu cel puţin încă un coleg experimentat, pentru a obţine rezultatul optim (review).VM 29, p.4-5 - 4 schema

Surse de informare

Pentru cei interesaţi există instrumente online de calcul al schemelor de recuperare, majoritatea în limba engleză (un exemplu la vacscheduler.org). Trebuie avut însă în vedere că pot apărea erori dacă nu se alege tipul potrivit de schemă (normală sau accelerată) sau dacă se introduc incorect dozele deja efectuate.
Pentru cei care doresc comparaţii între schemele de vaccinare dintre diferite ţări europene, pagina web ecdc.europa.eu pune la dispoziţie un instrument de căutare.
Facem precizarea că recomandările de mai jos sunt preluate de pe pagina web a CDC. O parte din aceste vaccinuri nu sunt disponibile și nici măcar înregistrate deocamdată pentru comercializare în România, dar fenomenul de comandă prin firme specializate a luat amploare, numeroși părinţi fiind astăzi conștienţi de importanţa prevenirii bolilor prin vaccinare.
Înainte de a recomanda un vaccin, fie într-o schemă de rutină, fie într-o schemă de recuperare, este indicat să se studieze cu atenţie Rezumatul Caracteristicilor Produsului respectiv (RCP sau Prospect), fie în limba română (pe pagina web a ANMDM, www.anm.ro/nomenclator/medicamente), fie în mai multe limbi de circulaţie internaţională, pe pagina Agenţiei Europene a Medicamentului, www.ema.europa.eu/en/medicines).
Pentru recomandările de rutină la copil, dar și pentru adult, sfătuim consultarea permanentă a modificărilor cuprinse în PNI (Programul Naţional de Imunizare), a paginilor web ale CDC, ECDC, OMS, dar și a recomandărilor care sunt periodic traduse și publicate pe pagina web a Grupului de vaccinologie al SNMF (www.vaccinologie.ro).

REGULI GENERAL VALABILE

Dozele de vaccin omise sau pierdute vor fi recuperate respectând unele principii general valabile:
1. Vaccinurile inactivate necesită cel puţin două doze pentru a determina un răspuns optim.
2. Pentru unele vaccinuri este nevoie de rapeluri pentru a menţine concentraţiile optime de anticorpi protectori.
3. Vaccinurile vii atenuate produc, de obicei, imunitate cu o singură doză, cu excepţia celor administrate oral, dar au nevoie de două doze pentru obţinerea unui răspuns imun optim.
4. Dacă nu aveţi informaţii documentate despre vaccinurile efectuate, consideraţi persoana respectivă nevaccinată și reconsideraţi schema ca atare, de la zero.
5. Nicio serie vaccinală nu trebuie reîncepută, dacă există documente care pot dovedi vaccinarea, chiar dacă s-a scurs un timp îndelungat de la dozele anterior administrate! Atragem atenţia asupra acestui principiu general, care ţine cont de memoria imunologică și pe care mulţi nu îl respectă!
6. Calitatea răspunsului imun depinde de:
a. vârsta minimă la prima imunizare;
b. intervalul minim necesar între doze;
c. numărul dozelor administrate.
7. Utilizarea vaccinurilor combinate ușurează implementarea corectă a schemelor de recuperare, necesitând mai puţine înţepături, și limitează numărul consultaţiilor:
a. Două vaccinuri inactivate se pot face simultan sau la orice interval între ele. Atragem și aici atenţia asupra unor obiceiuri străvechi care limitau intervalele la minimum o lună între doze. Lucrurile s-au schimbat, au evoluat și trebuie mare atenţie la nuanţe!
b. Un vaccin inactivat și unul viu atenuat se pot face simultan (utilizând locuri de injectare diferite) sau la orice interval între ele.
c. Două vaccinuri vii atenuate se pot face simultan (utilizând locuri de injectare diferite) sau la minimum 28 de zile între ele.
d. Dacă pacientul nu acceptă să le efectueze simultan, alcătuiţi o schema de recuperare personalizată utilizând principiile de mai sus. Explicaţi-i pacientului că efectuarea vaccinurilor simultan nu sumează riscul efectelor secundare sau al reacţiilor adverse!
8. Utilizaţi de preferinţă vaccinurile oferite gratuit, prin Programul Naţional de Imunizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe